Jeg mener

Alle har ret til et liv som pensionist uden piller

Vi skylder lønmodtagere med fysisk hårdt arbejde en lige så god pensionstid som dem, der har brugt arbejdslivet på en kontorstol, mener Henrik Tonnesen, afdelingsformand i Fødevareforbundet NNF Sjælland og Øerne.

Dette debatindlæg er oprindeligt bragt i Sjællandske Medier den 14. oktober 2022.

Anette er en kvinde, der siden hun var helt ung har arbejdet på fuld tid som produktionsmedarbejder på Bisca i Stege. Hun har været glad for det, men det var hendes krop ikke de seneste år af hendes arbejdsliv. Selv nu hvor hun er stoppet på arbejde for at gå på tidlig pension, har hun dage, hvor hun ikke kan løfte sin venstre arm.

Økonomisk havde det været meget bedre for Anette at fortsætte på arbejde, og derfor havde hun gjort det, hvis det var en mulighed. Så hvorfor vælger hun og 7500 andre at gå på tidlig pension? Det gør de, fordi alternativet er, at de slider sig selv i stykker, inden de når pensionsalderen.

Jeg hører ofte de borgerlige sige, at seniorpensionen er løsningen for de nedslidte - ikke tidlig pension. Og de har ret så langt, at seniorpension er en rigtig god løsning for dem, der er så nedslidte, at de ikke kan arbejde mere end 15 timer om ugen. De er blevet så ødelagte, at deres tid på pension i mange tilfælde vil være præget af smertestillende piller og begrænsninger i hverdagen. De skal visiteres til ordningen - det er altså ikke en rettighed, som tidlig pension er.

Jeg synes, vi skylder vores lønmodtagere med fysisk hårdt arbejde en lige så god pensionstid som dem, der har brugt mange år på skolebænken og på en kontorstol. De skal kunne nyde tilværelsen som pensionister - med fritidsinteresser og overskud til en god tilværelse. Lad ordningen bestå, og lad os udvikle den, så den også i fremtiden vil sikre udsigten til en tryg fremtid for alle dem med fysisk krævende job.