Foto af Rune Evensen
Det ku' ske for dig

51-årige Helle frygter, at politikerne fjerner tidlig pension

Helle arbejder i et fysisk krævende job, og kan ikke se sig selv være på arbejdsmarkedet i over 50 år. Men hun er bange for, at hun ikke kan regne med, at politikerne bevarer ordningen tidlig pension.

Helle Rasmussen får energi af at gå på sit arbejde på Hilton Foods i Hasselager. Hun er glad for at være der, for der er både gode kolleger og gode arbejdsforhold.

Men Helle har arbejdet på fabrik, siden hun var helt ung. Hvis pensionsalderen fortsætter med at stige, står hun til en pensionsalder på 70 år, og at arbejde i 19 år mere lyder helt umuligt, synes hun.

- Jeg synes, det er svært at se så langt ind i fremtiden. Det føles uoverskueligt at finde ud af, hvordan jeg kan sikre mig selv. Jeg ved, at jeg ikke kan holde til jeg er 70 år, siger hun.

Jeg er nervøs for, at politikerne fjerner ordningen. Jeg ved ikke, hvad jeg kan regne med.
- Helle Rasmussen, produktionsmedarbejder, Hilton Foods

“Jeg ved ikke, hvad jeg kan regne med”

Helle er ikke i tvivl om, at hun vil benytte sig af retten til tidlig pension, som betyder, at hun kan gå tre år før på pension.
Men det bekymrer hende, at hun ikke ved, om retten er fjernet igen, inden hun når at kunne bruge den.

- Jeg føler mig slet ikke sikker på, at jeg har muligheden for at benytte mig af den tidlige pension. Jeg er nervøs for, at politikerne fjerner ordningen. Jeg ved ikke, hvad jeg kan regne med, siger hun.

Kolde temperaturer og mange kilometer på hårdt betongulv

Helle startede sin karriere på fabrikken Carletti, hvor hun de første ni år arbejdede om natten. Siden 2011 har hun arbejdet på Hilton Foods i Hasselager, hvor hun arbejder 10 timer om dagen - 4 dage om ugen.

Jeg tør næsten ikke forestille mig min krop om 19 år. Jeg har allerede slidgigt i knæet og i min finger.
- Helle Rasmussen, produktionsmedarbejder, Hilton Foods

Arbejdet er fedt, synes Helle. Der er god stemning, og fabrikken passer på deres ansatte med massageordning og fokus på arbejdsmiljø.

Men, for der er et men. Helle arbejder i kolde temperaturer, hun går og står på det hårde betongulv, og hun laver mange af de samme bevægelser hver dag.

- Jeg har nu stået på fabrik i 21 år. Og jeg kan mærke, hvordan min krop er begyndt at blive slidt. Jeg tør næsten ikke forestille mig min krop om 19 år. Jeg har allerede slidgigt i knæet og i min finger, siger hun og fortsætter:

- Når jeg så endelig kan gå på pension, så får jeg intet ud af den tid. Det synes jeg ikke er meningen. Jeg har i den grad knoklet og taget min del, siger hun.