Nyhed

Opfordring fra Wehlast til landbruget: Kom så ind i kampen!

En CO2-afgift kommer – uanset hvordan en kommende regering bliver sammensat. Fødevareforbundet NNF er klar til at diskutere, hvordan en intelligent CO2-agift kan se ud. Men også landbruget bør stemple ind på opgaven, lyder opfordringen fra Fødevareforbundet NNF.

- En eller anden form for CO2-afgift VIL blive indført - uanset om den kommende regering bliver rød, blå eller lilla.
Sådan sagde forbundsformand for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast til de knap 250 tillidsvalgte, der har været samlet i Odense til OK23-opstartsmøde.

Mens langt størstedelen af dagen blev brugt på at diskutere noget af det, politikerne skal holde fingrene fra, såsom løn, arbejdstid og mulighed for efter- og videreuddannelse, så lagde Ole Wehlast ud med at slå fast, at de danske fødevarearbejderes arbejdsliv i høj grad også afhænger af de politiske vinde på Christiansborg. Og her vil en kommende CO2-afgift spille en vigtig rolle.

Venstre har forstået det – så mangler vi bare landbruget

Så sent som i sidste uge sagde Venstres formand Jacob Ellemann-Jensen til de delegerede på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde følgende:

- Man kan godt argumentere mod en CO2-afgift, men man får ikke ret. Det bliver virkelighed.

Det udgangspunkt er Ole Wehlast helt enig med Venstres formand i:

- Dansk landbrug slipper ikke uden om at skulle betale for de udledninger, der belaster klimaet. Men det behøver altså ikke være en skidt ting. For pengene skal blive i landbruget. Og så skal de tilbage til de dele af dansk landbrug, der sikrer danske arbejdspladser, forklarer Ole Wehlast og uddyber:

- Den del af landbruget, der producerer råvarer til den danske fødevareindustri, skal belønnes. Mens den del af landbruget, der sviner vores natur til, men som sender råvarerne til udlandet til videreforarbejdning, de skal have lov til at betale for deres udledninger, slår Ole Wehlast fast.

Han opfordrer landbruget til at droppe modstanden mod en CO2-agift, og i stedet bruge kræfterne på at udvikle kloge løsninger:

- Andre brancher har kunnet blive enige om, hvordan en afgift skal skrues sammen, så må landbruget også kunne det. Hvis landbruget fortsætter med at sætte sig i hjørnet og surmule, så misser de muligheden for at få indflydelse på en kommende aftale. Og det er rent ud sagt tåbeligt. Derfor skal der lyde en klar opfordring fra mig til Jais Valur (CEO. Danish Crown) og Peder Tuborgh (CEO. Arla): Kom nu ind i kampen!

Et opgør med smågriseeksporten

Når landbruget vægrer sig mod en CO2-afgift, så skyldes det nok i nogen grad, at den mest effektive måde at nedsætte CO2-udledningen, er ved at mindske den animalske produktion.

Men selvom tusindvis af Fødevareforbundet NNF’s medlemmer er beskæftiget i den animalske del af fødevareindustrien, så er Ole Wehlast ikke bekymret:

- I Danmark kan vi jo passende begynde med at nedlægge produktionen af de 15 millioner smågrise, der hvert år køres til opfedning og slagtning i udlandet. Så har man halveret griseproduktionen i Danmark. Og det vil kun koste ganske få mennesker jobbet – og langt de fleste er for øvrigt underbetalte østeuropæere. Samtidig slipper vi af med den klimabelastning, der er at køre store lastbiler rundt på kryds og tværs af Europa.

Ole Wehlast slår fast, at selvom en reduktion af smågriseproduktionen umiddelbart vil være det mest ”ufarlige” CO2-tiltag, så skal der mere til for at komme i mål med en grøn omstilling. Derfor er der behov for, at alle interessenter sætter sig sammen og udvikler intelligente klimaløsninger.