Foto af Rune Evensen
Nyhed

4,5 kilometer flæskesteg - om dagen!

Det er snart jul, og danskerne vil have flæskesteg på bordet til julefrokoster og juleaften. Hos Danish Crown i Herning knokler slagteriarbejderne for at sørge for flæskestege til folket, selvom det kræver lange vagter.

I den store produktionshal på Danish Crown i Herning hænger svinekamme ned fra loftet. De venter på at blive taget ned af den slagteriarbejder, der står for enden af det lange produktionsbånd. Slagteriarbejderne skærer benene af og fjerner hoftestykket på kammene.

Lige nu arbejder de på højtryk, for danskerne vil have flæskesteg i december. På de mest travle dage når slagteriarbejderne at lave 7.500 flæskestege om dagen.

Hvis man lagde dem efter hinanden i én lang række, ville det svare til 4,5 kilometer.

En af dem, der knokler ekstra meget med de mange flæskestege, er Flemming Naudrup.

Han har været slagteriarbejder i 28 år på forskellige slagterier. De sidste 10 har han været hos Danish Crown i Herning.

- Det er hårdt arbejde, og jeg kan godt mærke det, når jeg kommer hjem om aftenen. Heldigvis hjælper det, at vi rokerer fem gange om dagen, så vi ikke står samme sted, siger han.

Julen er lig med overarbejde

Fra den 29. november til den 22. december ved slagteriarbejderne, at de skal producere enormt mange flæskestege. Slagteriet modtager typisk 3.500 kamme fra Danish Crown i Blans og har selv 4.000 kamme, som slagteriarbejderne tryller om til flæskesteg.

Alle dagene er der slagteriarbejdere på arbejde fra klokken 06.00-20.00.

- Det er nogle virkelig lange dage, men vi har aldrig problemer med at få fyldt de vagter ud, siger Martin Nielsen, der er skæremester i skærehallen, hvor flæskestegene bliver lavet.

Karina Graversgaard har været på slagteriet i 25 år.

Hun er vant til at arbejde 40 timer om ugen. Det betyder, at hun sparer tre timers ekstra ferie op hver uge.

- Jeg er ikke uddannet slagteriarbejder, så det hele er tillært. Men jeg synes ikke, det er hårdt at stå her, siger hun.

I gamle dage stod slagteriarbejderne og ridsede flæskesværene med en kniv. I dag er det en maskine, der sørger for, at sværene har den helt rigtige tykkelse. På en gennemsnitlig flæskesteg fra Danish Crown er sværen 14-15 millimeter.

Det er vigtigt at skære ned til kødet og ikke i kødet - for så bliver sværen svær at lave sprød. Det var Danish Crown i Herning, der opfandt den maskine, der nu ridser sværen.