Foto af Rune Evensen
Det ku' ske for dig

Bettina flyttede for sin drømmeuddannelse, men så gik lærepladsen konkurs

Kæresteparret Jonas Vitt Nielsen og Bettina Søndergaard Pedersen, som begge er bagere, var flyttet tværs over Jylland for at få en læreplads som konditor til Bettina, da arbejdspladsen pludselig gik konkurs. Parret stod uden arbejde og løn, men Fødevareforbundet NNF hjalp dem godt videre.

Det var med kriller i maven, at de to bagere og kærester Bettina Søndergaard Pedersen og Jonas Vitt Nielsen i februar 2020 drog til Esbjerg. Bettina havde endelig fundet en læreplads som konditor, og parret havde accepteret at hive teltpælene op og flytte langt væk fra deres hjem i henholdsvis Skive og Grenå. 

Bagermesteren vidste ingenting, og ejeren var der ikke. Så vi måtte gå hjem, og jeg var rigtig ked af det.
- Bettina Søndergaard Pedersen, konditorlærling

De skulle slå deres folder på samme arbejdsplads, og i starten gik det godt: Kollegerne var flinke, og der blev renoveret, så bagerbutikken kunne stå endnu flottere. Men halvanden måned efter de var blevet ansat, mødte de op til deres livs mærkeligste dag. Butikken var gået konkurs.

- Vi kunne ikke bestille varer til dagen, for der var ingen penge. Bagermesteren vidste ingenting, og ejeren var der ikke. Så vi måtte gå hjem, og jeg var rigtig ked af det. Jeg havde kigget længe efter en læreplads som konditor. Det har altid været min store drøm, siger 21-årige Bettina Søndergaard Pedersen og fortsætter:

- Vi synes, vi havde ofret noget ved at flytte 2,5 timers kørsel væk fra vores familier, og det hele virkede svært.

Havde ikke penge til huslejen

Parret vidste ikke deres levende råd og ringede op til Fødevareforbundet NNF for at få hjælp. Her blev de mødt af faglig konsulent Kasper Vincent Johansen, som gik ind i jagten på en ny lære- og arbejdsplads til Bettina og Jonas.

Det fandt han hurtigt ved hjælp af sit direkte samarbejde med mange arbejdsgivere. Selvom Bettina måtte arbejde lidt som bager, inden arbejdspladsen havde plads til hende som konditorlærling, var det en stor lettelse for dem begge to.

Vores nye arbejdsgiver var sød og gav os løn på forskud, så vi kunne betale vores regninger og få mad.
- Bettina Søndergaard Pedersen, konditorlærling

Problemerne var dog ikke løst endnu. De havde ingen løn fået fra deres tidligere arbejdsplads, som gik konkurs.

- Det var en lidt skræmmende fornemmelse. Men vores nye arbejdsgiver var sød og gav os løn på forskud, så vi kunne betale vores regninger og få mad. Samtidig førte Kasper en sag for os, så vi senere fik den løn og pension, vi manglede, siger Bettina.

Hjælp på flere planer

I november 2021 kunne Bettina endelig kalde sig for konditor, og det var trods alt alle forhindringer værd. Når hun ser tilbage på forløbet, er hun rigtig glad for, at hun er medlem af Fødevareforbundet NNF.

- Det var en kæmpe hjælp, at Kasper fandt en ny arbejdsplads til os, og at han førte sagen om de penge, vi manglede fra konkursen. Men det betød også meget, at han lyttede. Jeg var så frustreret, da min drøm om konditor-uddannelsen faldt fra hinanden efter konkursen. Det hjalp, at han hørte på mig og så muligheder, siger hun.

Arbejder stadig sammen

Parret valgte efter Bettinas svendeprøve at tage væk fra Esbjerg. De synes, det lå for langt fra familien, og oplevelsen med konkursen var svær at slippe, så længe de stadig var i byen.

I dag arbejde de på Læsø, og de ser stadig rigtig meget til hinanden, for også her arbejder de på samme arbejdsplads.

- Vi kan godt lide at arbejde sammen. Vi kender hinanden så godt og kan altid læse, hvad den anden mener. Og så er vores arbejdsopgaver forskellige, for Jonas arbejder som bager, og jeg som konditor. Og det er lige så fedt, som jeg altid har tænkt, det ville være, siger Bettina.