Foto af Rune Evensen
Nyhed

Cecilies svendeprøve hang i en tynd tråd: Nu er hun prisvindende konditor

Da konditor Cecilie Mia Hansen fik det psykisk svært på sin læreplads, løb hun panden mod en mur hos sin gule fagforening. Men da hun skiftede til Fødevareforbundet NNF, fik hun hjælp og kom i mål med uddannelsen.

23-årige Cecilie Mia Hansen brænder for sit fag som konditor. Og hun er dygtig til det. Så dygtig at hun for kort tid siden løb med andenpladsen i den prestigefyldte konkurrence “Årets Kage”, ligesom hun fik en sølvmedalje til sin svendeprøve. Men for bare to år siden, så Cecilies hverdag og fremtid mere dyster ud.

Jeg kunne mærke, at hvis der ikke snart skete en ændring i situationen, ville jeg ikke kunne fortsætte.
- Cecilie Mia Hansen, konditor

Hun havde kun tre måneder tilbage af sin læretid, men hun fik det psykisk dårligere og dårligere på sin arbejdsplads. Til sidst fandt hun ud af, at hun havde brug for en ny læreplads for at kunne gennemføre uddannelsen. Hun var medlem af en gul fagforening og gik til dem for at få hjælp.

- De kunne slet ikke hjælpe mig med de problemer, jeg havde på arbejdspladsen. Jeg kunne mærke, at hvis der ikke snart skete en ændring i situationen, ville jeg ikke kunne fortsætte, siger Cecilie Mia Hansen.

Reddet på målstregen

Cecilie fik det råd gennem en tidligere kollega, at hun skulle melde sig ind i Fødevareforbundet NNF. Med det samme var der hul igennem, og Cecilie fik hjælp af Fødevareforbundet NNF’s konsulent Lone Krydsfeldt.

- Fordi Cecilie kun havde så kort tid tilbage af uddannelsen, indgik vi en aftale med skolen om, at hun kunne tage sin svendeprøve dér. Men man kan ikke gå på skolen uden en læreplads, så jeg fandt en bagermester, som var villig til at tage Cecilie i lære på papiret, selvom han ikke fik noget ud af hendes arbejdskraft, siger Lone Krydsfelt og fortsætter:

- Det var et rigtig godt samarbejde mellem os, arbejdsgiveren og skolen, siger hun.

Cecilie Mia Hansen er ovenud tilfreds med Fødevareforbundet NNF’s, skolens og bagermesterens hjælp. Hun går så langt som til at sige, at hun ellers var blevet sygemeldt og formentlig havde haft svært ved at tage uddannelsen færdig.

- Da Lone hjalp mig, var jeg ret langt nede. Jeg havde det ikke godt. Så det var afgørende for mig, at hun var hurtigt og fik tingene til at ske. Den hjælpende bagermester fik mig også til at tro på, at der er masser gode arbejdsgivere derude, som vil deres elever det bedste. Det havde jeg brug for efter min uheldige oplevelse, siger Cecilie Mia Hansen og fortsætter:

- Jeg følte også en taknemmelighed over, at det vel ikke kunne betyde så meget, om jeg var i faget eller ej, og alligevel var der mange mennesker, som brugte deres tid på mig og hjalp mig, siger hun.

Ansat i Kvicklys bagerafdeling

I dag er Cecilie landet et godt sted, og hver dag er hun glad for at gå på arbejde i Kvickly Kalundborgs bagerafdeling, hvor hun er ansat. 

- Jeg er rigtig glad for at være her, fordi der er et godt sammenhold, og jeg får lov til at nørkle med fine festkager, som er det, jeg elsker. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvad jeg var endt med at lave, hvis min uddannelse var gået i vasken, siger Cecilie.

Elever og lærlinge fortjener ordentlige forhold

Fødevareforbundet NNF er fagforeningen for elever og lærlinge indenfor nogle af Danmarks vigtigste brancher: Bager, konditor, slagter, mejerist og tarmrenser.

Hvis du har problemer med din arbejdsgiver eller har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på mail: nnf@nnf.dk eller tlf.: 3818 7272.