Nyhed

Tabt erhvervsevne: Du kan have ret til større erstatning

Lønmodtagere, som har fået løbende erstatning for tab af erhvervsevne, kan have penge til gode. En ny Højesteretsdom fastslår, at der skal betales renter af hele erstatningsbeløbet og ikke kun det udbetalte, hvis sagen trækker i langdrag.

Har du været ude for en arbejdsulykke og fået en løbende erstatning for tabt erhvervsevne, så kan du måske have penge til gode. En principiel dom fra Højesteret ændrer den måde, som arbejdsgivernes forsikringsselskaber skal betale renter af erstatningen, hvis de har anket sagen, men alligevel er endt med at skulle betale.

Dommen får betydning for alle de lønmodtagere, som har fået en løbende erstatning, men også alle dem, som i fremtiden kommer ud for en arbejdsulykke.
- Per Hansen, forbundssekretær for Arbejdsmarkedssekretariatet i Fødevareforbundet NNF

Tidligere skulle forsikringsselskaberne kun betale renter af erstatningsbeløbet efter skal, men fremover skal de betale renter af erstatningsbeløbet før skat. Dommen sker med tilbagevirkende kraft, så lønmodtagere, som allerede har fået en løbende erstatning for erhvervsevnetab, kan have ret til flere penge.

– Det er en god og vigtig god dom, som får betydning både for alle de lønmodtagere, som har fået en løbende erstatning, men også alle dem, som i fremtiden kommer ud for en arbejdsulykke, siger Per Hansen, forbundssekretær for Arbejdsmarkedssekretariatet i Fødevareforbundet NNF.

Undgår at sagen trækker i langdrag

Hvis man er ude for en arbejdsulykke, som er så alvorlig, at man ikke kan fortsætte med sit arbejde som hidtil, afgør Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, om man har ret til erstatning for tab af erhvervsevne. Der kan dog gå lang tid, før man ser noget til pengene, hvis arbejdsgivers forsikringsselskab, som skal udbetale erstatningen, er uenig i afgørelsen og anker den.

Forhåbentlig betyder dommen, at vi i fremtiden kommer til at se færre tilfælde, hvor forsikringsselskaber trækker sager i langdrag.
- Per Hansen, forbundssekretær for Arbejdsmarkedssekretariatet i Fødevareforbundet NNF

Erstatningen kan først udbetales efter, at Ankestyrelsen har truffet en afgørelse. Hvis styrelsen kommer frem til, at forsikringsselskabet skal udbetale en løbende erstatning, skal selskabet også betale renter af erstatningen for den tid, der er gået med behandlingen af anken. Med den nye, principielle dom fra Højesteret skal forsikringsselskaberne betale renter af erstatningen før skat, og det gør det mindre fordelagtigt for dem at trække sagen i langdrag, mener Per Hansen:

– Forhåbentlig betyder dommen, at vi i fremtiden kommer til at se færre tilfælde, hvor forsikringsselskaber trækker sager i langdrag. Vi har medlemmer, der er endt i årelange juridiske tovtrækkerier, og det er en helt uacceptabel måde at behandle mennesker, som har fået ændret deres arbejdsliv og livssituation, på. Derfor er det godt, at det nu bliver dyrere for forsikringsselskaberne, siger han.

Er du i tvivl, så kontakt Fødevareforbundet NNF

Den nye dom betyder, at tusindvis af sager, som er afgjort af Ankestyrelsen skal tages op igen. Men har man fået tilkendt erstatning for tabt erhvervsevne, kan man ikke bare læne sig tilbage og forvente, at forsikringsselskaberne selv finder tidligere sager frem.

– Hvis nogle af vores medlemmer er i tvivl om, om de kan være berettiget til yderligere udbetaling af renter, opfordrer vi til, at de kontakter en af vores a-skadebehandlerne. De kan vejlede og hjælpe med at rejse krav om yderlig rente, siger Per Hansen.

Faktaboks: Kontakt Fødevareforbundet NNF

Er du i tvivl om, om du kan være berettiget til yderligere udbetaling af renter, er du meget velkommen til at kontakte en af a-skadebehandlerne i Fødevareforbundet NNF. De kan vejlede og hjælpe med at rejse krav om yderlig rente.

København, Nordsjælland, Fyn og Bornholm: Benny Mørch-Sørensen på 3818 6903

Sjælland og Øerne: Ghita Christiansen på 3818 6918 eller Susanne Hansen på 3818 6919

Østjylland: Palle Stig Lind Ulriksen på 3818 7045

Nordjylland: Ghita Elmo Andersen på 3818 7021

Syd- og Midt Vestjylland: Claus Gaarde på 3818 7094 eller Ósk Wall på 3818 7083