Nyhed

Sammenlagte mejerier er nu for alvor blevet ét og modtager samarbejdspris

Holstebro Mejeri har modtaget mejeribrugets samarbejdspris for at sætte en ny kurs for samarbejdet på virksomheden og forbedre trivslen blandt medarbejderne markant.

Det var to vidt forskellige arbejdspladser, der skulle smeltes sammen, da Holstebro Smør og Holstebro Flødeost blev lagt sammen i 2018 under navnet Holstebro Mejeri.

- Selvom de allerede var bygget sammen, så var det to forskellige kulturer, siger fællestillidsrepræsentant Jan Andersen.

Man er i dag kommet rigtig langt med at få de to virksomheder til at blive til en – ikke bare på papiret, men også i ånden. Det skyldes ikke mindst et godt samarbejde mellem tillidsfolk og ledelse. Den indsats er nu blevet belønnet med mejeribrugets samarbejdspris.

Når to skal blive til en

Vi skruer tiden tilbage til lige efter fusionen, hvor to virksomhedskulturer skulle blive til én. De to mejerier havde vidt forskellige sæt regler – både de nedskrevne og de uskrevne regler, der gælder på en arbejdsplads. Nu skulle de have ét fælles regelsæt, hvilket betyder at medarbejderne uundgåeligt fik ændret ting i deres hverdag.

Vi får lavet fornuftige løsninger og kan fungere som ét mejeri.
- Jan Andersen, fællestillidsrepræsentant

At lave løsninger, som alle medarbejdere kunne være tilfredse med, krævede lange diskussioner mellem tillidsfolk og ledelse. Jan Andersen lægger ikke skjul på, at det var en svær opgave, der har taget lang tid.

- Når man slår noget sammen, så er man ofte tilbøjelig til at sige, at man tager laveste fællesnævner. Det gjorde vi ikke, siger Jan Andersen.

Et afgørende tiltag kom, efter mejeriet fik ny direktør i starten af 2021. Her udvidede man virksomhedens samarbejdsudvalg, hvor der før kun havde været seks af elleve tillidsfolk med.

- Nu er vi der alle sammen. Vi får lavet fornuftige løsninger og kan fungere som ét mejeri, siger Jan Andersen.

Der er grundlæggende tillid

Selvom Holstebro Mejeri i dag er blevet til ét mejeri, er der stadig er udfordringer, der skal løses, siger Jan Andersen. Men der er en god og åben dialog mellem tillidsfolkene og ledelsen, og man kommer til fælles løsninger på problemerne.

- Vi har tillid og stoler grundlæggende på hinanden. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at vi altid var enige, men vi bakker alle op om de beslutninger, vi når frem til, siger han.

Vi har haft hammerdygtige tillidsfolk, der har løftet opgaverne og formildet ud til medarbejderne.
- Karl Ovesen, forhandlingssekretær for mejeriområdet i Fødevareforbundet NNF

Og samarbejdet giver konkrete resultater. Undersøgelser viser, at arbejdsmiljøet er løftet markant de seneste tre år, hvilket også er en af grundene til, at samarbejdsprisen er havnet i Holstebro.

Der er dygtige tillidsfolk

Forhandlingssekretær på mejeriområdet i Fødevareforbundet NNF, Karl Ovesen, har fulgt samarbejdet på Holstebro Mejeri fra starten. Han er ikke i tvivl om, hvorfor det nu er lykkes at få fusioneret de to arbejdspladser til en på en ordentlig måde.

- Der har hele tiden været dialog. Vi har haft hammerdygtige tillidsfolk, der har løftet opgaverne og formildet ud til medarbejderne, siger han.

Et godt tegn på, at det går godt, er, at Fødevareforbundet NNF meget sjældent hører fra utilfredse medarbejdere fra mejeriet.

- For os som fagforening kan man sige, at stilhed er lig med god drift, siger Karl Ovesen.

Nu kigger Jan Andersen og de øvrige tillidsfolk fremad. Der er stadig opgaver, der skal løses. Samarbejdsprisen giver dog selvtillid i at fortsætte det gode samarbejde, fortæller Jan Andersen:

- Vi har fået et rygklap på, at vi er på rette vej.