Foto af Rune Evensen
Nyhed

Henriette hjælper kollegerne med at håndtere konflikter

Mange medlemmer af Fødevareforbundet NNF har oplevet en konflikt med en kollega. Arbejdsmiljørepræsentant Henriette Elkjær forsøger at hjælpe sine kolleger på DC Foods i Svenstrup med at håndtere dem.

Tre ud af fire medlemmer af Fødevareforbundet NNF har oplevet en konflikt med en kollega. Det viser en medlemsundersøgelse. En af dem, som hjælper kollegaerne med at løse konflikter, er Henriette Elkjær, som er arbejdsmiljørepræsentant på DC Foods i Svenstrup.

Det kan indimellem være svært at vurdere, om jeg skal tale med parterne i en konflikt samtidig eller hver for sig.
- Henriette Elkjær, arbejdsmiljørepræsentant på DC Foods i Svenstrup

Hun oplever, at der er forskellige typer af konflikter mellem kollegerne. Der kan for eksempel være én kollega, som flere andre finder grov og urimelig og derfor vil have hende til at gribe ind overfor. Derfor er hun hver gang nødt til at vurdere, hvordan hun skal agere.

– Det kan indimellem være svært at vurdere, om jeg skal tale med parterne i en konflikt samtidig eller hver for sig. Hvis det handler om mobning med en svag og en stærk part, kan jeg spænde ben for mig selv ved at forsøge at mægle imellem dem, fordi den ene har mere magt end den anden, siger hun og fortsætter:

– På den anden side kan de med mig som mellemmand få talt ud, hvis bare de er ligeværdige i relationen. Det kræver, at jeg gør mit observationsarbejde først.

Stikke fingeren i jorden

Som arbejdsmiljørepræsentant oplever Henriette Elkjær også at blive gjort opmærksom på en kollegas krænkende adfærd fra en tredjepart. Det kan for eksempel være en, der har overhørt en kollega tale nedsættende om en anden kollega, der ikke er til stede.

- I nogle situationer kan jeg handle lynhurtigt og sætte gang i tiltag i løbet af få timer. Andre gange har jeg behov for at stikke fingeren i jorden og finde ud af, hvad der er op og ned i sagen, siger hun og fortsætter:

- Og så ved jeg i øvrigt godt, at der opstår konflikter jeg ikke får del i. Vi er en arbejdsplads med cirka 270 ansatte, og jeg hverken ser eller hører alt. Men mine kolleger ved i hvert fald, at de kan komme til mig, siger hun.

Når arbejdsmiljørepræsentanten er uenig

Henriette er ikke kun arbejdsmiljørepræsentant. Hun er også selv kollega, og når hun oplever at være uenig i noget, der er meldt ud fra ledelsen, gør hun det klart på en ganske særlig måde.

Hendes hårnet er grønt, fordi hun er arbejdsmiljørepræsentant, og når hun taler i kraft af sit tillidshverv, gør hun opmærksom på det.

- Jeg kan sagtens være lodret uenig i noget, der bliver meldt ud. Men så peger jeg på mit hårnet og siger, at nu taler den grønne hat, og at vi skal navigere ud fra den lovgivning, de retningslinjer eller personalepolitik, som sagen drejer sig om, siger hun.