Foto af Rune Evensen
Nyhed

Fødevarearbejderne er glade for deres kolleger

86% af medlemmerne af Fødevareforbundet NNF har et godt forhold til deres kolleger. Det gode fællesskab mellem kolleger er rigtig vigtigt, for mennesker trives bedst i trygge miljøer.

Det er vigtigt at have et godt forhold til sine kolleger. Det mener 91% af medlemmerne af Fødevareforbundet NNF i en medlemsundersøgelse. Samtidig svarer 86%, at de har et godt forhold til deres kolleger.

Det er kollegerne, der har indflydelse på, om man går glad hjem fra arbejde.
- Allan Kristensen, arbejdsmiljøkonsulent i Fødevareforbundet NNF

Det oplever arbejdsmiljøkonsulent i Fødevareforbundet NNF Allan Kristensen også, når han er ude at besøge medlemmerne på deres arbejdspladser:

– Kollegerne betyder rigtig meget for vores medlemmer. Det er kollegerne, der har indflydelse på, om man går glad hjem fra arbejde, siger han.

Vigtigt med gode rammer for samvær

Det glæder Allan Kristensen, at så mange medlemmer oplever, at de har et godt forhold til deres kolleger, for fællesskabet kan godt have svære vilkår i løbet af arbejdsdagen.

– Mange af vores medlemmer arbejder på nogle virksomheder, hvor der er meget støj. Det gør det svært at tale med kollegerne, mens man arbejder. Hvis nogle kolleger også er pålagt at holde forskudte pauser, så kan det gå det ud over det kollegiale fællesskab, siger han og tilføjer:  

– Derfor er det rigtig vigtigt for medlemmerne, at der er gode rammer for det sociale samvær mellem kollegerne på arbejdspladsen.

Derfor er det vigtigt at have gode kolleger

Alle mennesker har et socialt behov, selvom det er forskelligt fra person til person hvor meget, vi gerne vil socialisere med andre. Det mener Mads Lønnerup, der er chefkonsulent i Supplement A/S, der blandt andet beskæftiger sig med konflikthåndtering.

– Alle mennesker trives bedst i trygge miljøer. Og netop derfor er det så vigtigt for mennesker at have gode kolleger, siger han.

Vores relationer i fællesskabet skal være så stærke, at vi stoler på, at de andre vil os det godt.
- Mads Lønnerup, chefkonsulent i Supplement A/S, der beskæftiger sig med konflikthåndtering

Mennesker kan ifølge Mads Lønnerup bedst kan lide at være sammen med nogle, der ligner dem selv, men sådan er det ikke altid på en arbejdsplads. Derfor er det vigtigt, at fællesskabet på arbejdspladsen er rummeligt, og der er plads til at være uenige og diskutere uden, at det påvirker sammenhængskraften.

– Man kan sagtens komme ud for at skulle være i lokale med eller arbejde sammen med en kollega, som er fuldstændig anderledes end en selv. Og det er en udfordring for os mennesker, siger han og fortsætter:

– Derfor skal vores relationer i fællesskabet være så stærke, at vi stoler på, at de andre vil os det godt. Også selvom der er nogle, som vi aldrig ville vælge at omgås i vores fritid. Man behøver ikke være nære venner, men alle skal have en oplevelse af at ville løse den samme opgave.

Undersøgelsen er gennemført af Electica for Fødevareforbundet NNF i perioden 1.- til og med 13. april 2022. Der er i alt gennemført 1.198 interview blandt et repræsentativt udsnit af medlemmer af Fødevareforbundet NNF.