Foto af Benitta Marcussen
Det ku' ske for dig

Damian fik næsten revet armen af i en arbejdsulykke: “Jeg aner ikke, hvad jeg havde gjort uden Fødevareforbundet NNF”

En voldsom arbejdsulykke på slagteriet DanePork havde nær kostet Damian Gwizdz armen. Med hjælp fra Fødevareforbundet NNF kunne Damian koncentrere sig om at blive rask, og han har nu fået sin erstatning og er tilbage på arbejdspladsen.
Få artiklen læst op
0:00

Panik på slagteriets gange, forvirrede og bange kolleger. En almindelig arbejdsdag ændrede sig på et splitsekund, da slagteriarbejder Damian Gwizdzs arm satte sig fast i en maskine og pludselig kun hang fast i huden i albuen.

– Det hele var én stor tåge af smerte, siger Damian Gwizdz, men han husker ikke så meget fra dagen.

Jeg glemmer aldrig den dag.
- Frank Jensen, fabrikschef hos DanePork

Det gør fabrikschef Frank Jensen til gengæld. Da han modtog et opkald om Damians arbejdsulykke, kunne han godt fornemme, at noget var gruelig galt, men intet kunne have forberedt ham på synet af Damians næsten afrevne arm.

Frank hjalp med at stoppe blødningen, indtil ambulancehelikopteren nåede frem, og da Damian var fløjet til hospitalet, blev der tilkaldt kriseberedskabet til kollegaerne.

– Jeg glemmer aldrig den dag. Der var mange behov, der skulle tages hånd om, og det hele var meget voldsomt, siger Frank Jensen.

Danepork: "Du kan komme tilbage på arbejde"

På hospitalet blev Damian opereret, og allerede dagen efter ulykken var han kommet sig så meget, at han kunne få besøg af tre gode kollegaer og fabrikschefen Frank.

Jeg havde nået at tænke, at det ville blive svært for mig at finde et arbejde igen.
- Damian Gwizdz, slagteriarbejder

Selv om ulykken lige var sket, havde Damian allerede nået at bekymre sig for fremtiden:

– Jeg havde nået at tænke, at det ville blive svært for mig at finde et arbejde igen, siger Damian og fortsætter:

– Men Frank sagde som noget af det første til mig, at der var arbejde til mig hos DanePork, når jeg blev rask. Det var en stor lettelse.

Det viste sig, at DanePork havde et medansvar i Damians ulykke, fordi maskinen, som næsten rev Damians arm af, manglede afskærmning.

Selvfølgelig vil vi ikke efterlade ham i stikken.
- Frank Jensen, fabrikschef hos DanePork

Men det var ikke kun derfor, at DanePork reagerede, som de gjorde. 

– Det er vigtigt for os at være ordentlige og tage godt hånd om vores medarbejdere. Derfor tænkte vi også over, hvordan vi gerne selv ville behandles, hvis det var sket for os. Damian har en familie at forsørge, og han er en dygtig og pålidelig medarbejder. Selvfølgelig vil vi ikke efterlade ham i stikken, siger Frank Jensen. 

Damian: “Det er et svært system”

Fabrikschefen var ikke den eneste, der kom Damian til undsætning. Ret hurtigt hørte han nemlig fra Fødevareforbundet NNF's polsk tolk, Jerzy Okipiny. Sammen med arbejdsskadesagsbehandler Palle Lind Ulriksen gik Jerzy Okipiny i samråd med Damian i gang med at kontakte Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, kommunen og DanePork.

Det er et svært system, og jeg havde aldrig klaret det selv.
- Damian Gwizdz, slagteriarbejder

Fødevareforbundet NNF skulle blandt andet vurdere, om DanePork havde ansvaret for ulykken, og hvilke muligheder der var for, at Damian kunne få erstatning for svie og smerte og tabt arbejdsfortjeneste.

Endnu engang oplevede Damian, at en byrde blev fjernet fra hans skuldre.

– Det er et svært system, og jeg havde aldrig klaret det selv. Jeg kan ikke tale eller læse dansk, men selv hvis jeg kunne, var det ikke gået. Det var mange papirer, der skulle udfyldes, og jeg aner ikke, hvad jeg skulle have gjort uden Palle og Jerzy fra Fødevareforbundet NNF, siger Damian.

Tilbage på fuld tid

Efter ulykken var Damian igennem mange undersøgelser og et langt forløb med genoptræning. To af sine fingre kan han stadig ikke bevæge, men bortset fra det har han det godt og kan det samme som før ulykken.

Jeg er glad for at være tilbage på fuld tid. Det er meget vigtigt for mig.
- Damian Gwizdz, slagteriarbejder

Langsomt er han også trappet op i tid på arbejde, og til alles glæde er han i dag tilbage på fuld tid.

– Jeg er glad for at være tilbage på fuld tid. Det er meget vigtigt for mig, siger han.

I dag står Damian i slagteriets pakkeri, og han er ifølge Frank Jensen et kæmpe aktiv for virksomheden:

– Damian er dygtig. Han tager et kæmpe ansvar og er god til at dirigere kollegaerne. Han kommer altid i god tid og informerer, når han skal til undersøgelser, eller hvis han vil bede om fri. Det betyder alt for mig, at vi kunne tilbyde ham at komme tilbage.

Har du været ude for en arbejdsulykke

Er du så uheldig at være ude for en arbejdsulykke, er det vigtigt, at du kontakter enten din arbejdsmiljørepræsentant og/eller din arbejdsgiver og sørger for, at de noterer din henvendelse ned.

Din arbejdsgiver har ni dage til at anmelde arbejdsskaden, men Fødevareforbundet NNF ser ofte sager, hvor arbejdsgivere undlader at anmelde skader eller anmelder dem forkert. Det kan betyde, at du ikke får den erstatning, som du måske har krav på.

Hvis du har mén eller sygefravær efter din skade, er det vigtigt, at der i din arbejdsgivers anmeldelse er sat kryds ved "ja" til, at sagen skal vurderes efter arbejdsskadeloven. Ellers bliver din sag ikke forsikringsvurderet, og du kan blive snydt for erstatning.

Du er altid velkommen til at kontakte Fødevareforbundet NNF for hjælp eller et godt råd.

Spørg Fødevareforbundet NNF til råds

København, Nordsjælland, Fyn og Bornholm: Benny Mørch-Sørensen på 3818 6903

Sjælland og Øerne: Ghita Christiansen på 3818 6918 eller Susanne Hansen på 3818 6919

Østjylland: Palle Stig Lind Ulriksen på 3818 7045

Nordjylland: Ghita Elmo Andersen på 3818 7021

Syd- og Midt Vestjylland: Claus Gaarde på 3818 7094 eller Ósk Wall på 3818 7083