Videoartikel

Video: Hvad er modregning, og hvad kan du gøre ved det?

I flere af Fødevareforbundet NNF's overenskomster må arbejdsgiveren modregne overenskomstens lønstigninger i medarbejdernes personlige tillæg. Videoen her forklarer, hvad det betyder for dig, og hvad du kan gøre ved det.

Fødevareforbundet NNF's overenskomster indeholder årlige lønstigninger, og derfor forventer mange medlemmer, at deres løn løbende stiger lidt hvert eneste år. Men sådan er det desværre ikke for alle medlemmer. Se i videoen ovenfor, hvordan det hænger sammen. Eller læs forklaringen her:

Er du ansat på en af Fødevareforbundet NNF’s overenskomster på butiksområdet (undtaget overenskomsten med Danske Slagtermestre), har din arbejdsgiver ret til det, der kaldes "modregning".

Det vil sige, at arbejdsgiverne må trække de lønstigninger, der er aftalt i overenskomsten, fra i dine personlige tillæg. Det betyder, at din løn fastholdes på det, den hidtil har været. Dette er altså ikke noget, arbejdsgivere skal gøre, men noget de kan vælge at gøre.

Og det ender faktisk med, at den enkelte medarbejder får mindre ud af at gå på arbejde. For den generelle prisudvikling i samfundet betyder, at både varer og serviceydelser løbende stiger i pris. Så hvis du bliver ved med at få det samme i løn, kan du købe mindre og mindre for pengene. Du arbejder altså det samme, men får mindre ud af det.

Hvad kan du så gøre?

Hvis din arbejdsgiver vælger at benytte modregning, siger arbejdsgiveren indirekte, at det er helt rimeligt, at du får mindre ud af at gå på arbejde. Og så er det måske tid til, at du genovervejer, om det overhovedet er der, du skal arbejde. Der vil ofte være en løngevinst ved jobskifte – ikke mindst i tider, hvor der er mangel på arbejdskraft.

Hvis du gerne vil beholde dit arbejde, hvilket kun er naturligt, kan du bede om en lønsamtale. Det har du ret til hvert år på din anciennitetsdag. Sådan en samtale kan resultere i, at modregningen droppes.

Vi har lavet et hjælpeværktøj, der klæder dig på til den vigtige samtale. Læs de gode råd her. 

Du er naturligvis også altid velkommen til at kontakte os i Fødevareforbundet NNF.