Nyhed

Wehlast: Ser frem til at løse store udfordringer sammen med ny fødevareminister

Jacob Jensen (Venstre) er ny minister for fødevarer, landbrug og fiskeri. Forbundsformand Ole Wehlast ser frem til samarbejdet og håber, at de i fællesskab kan finde løsninger på de store udfordringer, fødevarebranchen står over for.

Danmarks nye minister for fødevarer, landbrug og fiskeri hedder Jacob Jensen (V). Det står klart efter statsminister Mette Frederiksen torsdag den 15. december løftede sløret for, hvem der bliver ministre i den nye regering bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne.

Forbundsformand i Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, byder Jacob Jensen velkommen og ser frem til samarbejdet:

- Jeg vil gerne ønske Jacob Jensen stort tillykke med udnævnelsen som fødevareminister. Jeg håber, at vi kan mødes hurtigst muligt og tale om de store udfordringer, som vi står over for. Der er behov for, at vi i fællesskab finder nye løsninger på, hvordan vi skaber en medarbejdervenlig grøn klimaomstilling af fødevarebranchen, siger Ole Wehlast.

Fødevareforbundet NNF bakker op om en CO2-afgift på landbruget – så længe pengene bliver i erhvervet og bliver brugt til at belønne de landmænd, der omstiller deres produktion på en måde, der sikrer danske arbejdspladser.

I Fødevareforbundet NNF ser vi frem til et godt samarbejde med alle ministrene.
- Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF

Den nye SVM-regering, som Mette Frederiksen står i spidsen for, har fordelt ministerposterne således, at Socialdemokratiet får elleve ministerposter, Venstre får syv og Moderaterne får fem.

Det betyder, at en del helt nye ministre træder ind i regeringen, og at tidligere ministre fra S-regeringen skal indfinde sig i nye ministerier. Fx bliver tidligere beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), som har været en vigtig samarbejdspartner for Fødevareforbundet NNF i kampen for ret til tidlig pension, nu justitsminister.

- Den nye regering har sat sit eget hold med flere kendte, men også mange nye ansigter, og i Fødevareforbundet NNF ser vi frem til et godt samarbejde med alle ministrene, siger Ole Wehlast.

Udnævnelsen af Jacob Jensen som ny fødevareminister betyder samtidig et farvel til Rasmus Prehn (S).

- Jeg vil gerne sige stor tak for indsatsen til Rasmus og tak for et rigtig godt samarbejde, siger Ole Wehlast.

Spændende planer for landbruget, men også knaster i nyt regeringsgrundlag

Forbundsformand Ole Wehlast glæder sig over, at det er lykkes Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne at nå frem til at danne regering.

- Vi lever i en tid med udfordringer, der kalder på nye samarbejder, siger han.
Da regeringsgrundlaget blev fremlagt onsdag den 14. december, skrev forbundsformanden bl.a. på sin Facebook-side:

Om fødevarebranchen:
Fødevarebranchen har brug for en regering, der både tager hånd om klimaudfordringerne og samtidig sikrer danske arbejdspladser. Det, tror jeg, at den nye regering er garant for. De første meldinger lyder lovende, og det glæder mig bl.a., at regeringen vil indføre en CO2-afgift, hvor pengene bliver i fødevarebranchen og er med til at sikre arbejdspladser.

Om retten til tidlig pension:
Det glæder mig også, at Venstre og Moderaterne bliver en del af en regering, hvor retten til tidlig pension er en del af grundlaget. Der bør dermed være sat to streger under, at ordningen er kommet for at blive. Det ser også ud til, at ydelsen for tidlig pension bliver sat en smule op, hvilket naturligvis også er glædeligt. Det er en stor sejr for os i Fødevareforbundet NNF, der om nogen har kæmpet for den ordning.

Jeg ærgrer mig dog meget over, at det samtidig betyder forringelser for vores mest nedslidte kolleger; dem, der fremover kommer på seniorpension. Ydelsen står til at blive sat betragteligt ned, og ordningen halveres fra 6 til 3 år. Det er en betydelig forringelse af de nedslidtes vilkår.

Når seniorpensionen desuden fremover skal være en del af den nye regerings såkaldte "Arne Plus"-ordning, frygter jeg, at Socialdemokraternes nye regeringspartnere på sigt vil forsøge at fjerne den rettighedsbaserede del af ordningen. Lad mig derfor slå helt fast: Retten til tidlig pension SKAL være en rettighedsbaseret ordning, hvor man ikke behøver at komme med hatten i hånden og en erklæring fra lægen.

Om Store Bededag:
Til sidst vil jeg sige, at afskaffelsen af Store Bededag mildt sagt ikke er et forslag, der er groet i min baghave. Her fjerner man en hel fridag fra lønmodtagerne og hæver deres arbejdstid tilsyneladende uden at give noget den anden vej. Mine medlemmer vil gerne arbejde, men ikke gratis.