Foto af Rune Evensen
Nyhed

Travle slagteriarbejdere får serveret aftensmad af mester

Slagteriarbejderne hos Danish Crown i Herning knokler fra tidlig morgen til sen aften, så danskerne kan få flæskesteg til julen. Derfor sørger mestrene for lækker, varm aftensmad, og det sætter de sultne slagteriarbejdere pris på.

Duften af stegt flæsk breder sig i køkkenet hos Danish Crown i Herning. Klokken er tæt på 17.30, og lidt efter lidt ankommer tolv slagteriarbejdere. De er sultne og trænger til pause, for deres arbejdsdag startede klokken 06.00 og slutter klokken 20.00.

Kollegaerne tager selvfølgelig ikke vagterne for den varme omgang aftensmad, men jeg tror alligevel, at det betyder noget.
- Martin Nielsen, mester i skærehallen

Martin Nielsen, der er mester i skærehallen, tager imod dem. Hver aften fra den 1. til den 21. december sørger en af mestrene på slagteriet nemlig for, at der er varm aftensmad til de kollegaer, der har sagt ja til at give den en ekstra skalle og arbejde over.

– Kollegaerne tager selvfølgelig ikke vagterne for den varme omgang aftensmad, men jeg tror alligevel, at det betyder noget. De går op i, hvad vi skal have, og flere af de andre afdelinger er begyndt at kopiere det. Det er en lille ting, som spreder glæde, siger han.

”Viser de sætter pris på os”

Det er personalet i slagteriets kantine, som laver aftensmaden, og så er det mestrenes ansvar at varme den og stille den frem til de hårdtarbejdende kollegaer.

– Det her er en af de gode dage, siger Kim Nørgaard, der arbejder i pakkeriet, mens han og de andre kaster sig over maden.

– Martin har evner for at lave en god, tyk sovs, lyder det drillende fra en anden, der øser op af persillesovsen.

– Jeg skal egentlig bare varme maden og stille den frem, siger Martin Nielsen og fortsætter:

– Det er ikke den samme ret, som kantinen serverede til frokost. Det ville være for kedeligt med det samme mad to gange på en dag.

Andre dage bliver der hentet mad fra Restaurant Bones, og det er Helle Pedersen, der også arbejder i pakkeriet, begejstret for.

– Men uanset hvad er der virkelig god forplejning. I pauserne er der kage, frugt og en masse slik. Jeg synes, at det viser, at de sætter pris på os, siger hun.

Rift om overarbejde

Selvom dagene med overarbejde er lange, er det ikke svært at få kollegaerne til at hjælpe. Hver dag fra den 1. til den 21. december er der brug for, at 12 kollegaer arbejder over, fordi der er så stor efterspørgsel på flæskesteg i juletiden.

Det er rart med et godt måltid mad på sådan en lang dag. Det giver lidt ekstra til hyggen.
- Joakim Larsen, slagteriarbejder

Slagteriet er derfor i gang fra kl. 6.00-20.00 fra mandag til lørdag, men skulle det følge med efterspørgslen, kunne det være i gang fra mandag til søndag til klokken 22.00.

– Der skal være rimelighed i det, så det gør vi ikke. Men der er stor rift om vagterne, siger mester Martin Nielsen.

God aftensmad betyder noget

En af dem, som har sagt ja til at give den en ekstra skalle i december er 52-årige Brian Jensen, der er mestersvend i udlæsningsafdelingen.

Jeg er aldrig træt i løbet af sådan en arbejdsdag, men når jeg kommer hjem, går jeg nærmest direkte i seng.
- Brian Jensen, slagteriarbejder

Han har arbejdet på slagteriet i 29 år og har altid oplevet god stemning på de travle dage i december.

– Jeg har ikke set nogen, der var kede af at være her så mange timer, og det giver gode penge. Jeg er aldrig træt i løbet af sådan en arbejdsdag, men når jeg kommer hjem, går jeg nærmest direkte i seng, siger han.

Brian har selskab af 23-årige Joakim Larsen, og de er enige om, at det betyder noget, at der bliver disket op med god aftensmad.

– Det er en måde at vise, at de sætter pris på os. Og det er rart med et godt måltid mad på sådan en lang dag. Det giver lidt ekstra til hyggen, og i forvejen er det faktisk hyggeligt at være her så sent, for der er ikke særlig mange her, siger Joakim.