Foto af Rune Evensen
Nyhed

Tips til et godt liv efter arbejdslivet

61-årige Gitte Hansen er i slutningen af sit arbejdsliv og glæder sig til at gå på efterløn. Et seniorkursus gjorde hende klogere på livet som pensionist, men særligt ét element ved sit arbejdsliv kommer hun til at savne.
61-årige Gitte Hansen og 62-årige Stig Fredslund blev begge klogere, da de deltog i seniorkursus arrangeret af Mejerigruppen, Fødevareforbundet NNF og 3F.
61-årige Gitte Hansen og 62-årige Stig Fredslund blev begge klogere, da de deltog i seniorkursus arrangeret af Mejerigruppen, Fødevareforbundet NNF og 3F.

– Jeg ville gerne vide noget om modregning af pension, og det fik jeg svar på.

Sådan siger 61-årige Gitte Hansen, efter hun har været på seniorkursus arrangeret af Mejerigruppen, Fødevareforbundet NNF og 3F den 30. november. Hun tilføjer:

– Jeg fik en masse nyttigt viden om Arne-pension, seniorpension og beregning af efterløn. Vi fik også at vide, at man fx ikke kan låne penge i realkreditinstituttet, når man er på folkepension. Det var godt at få nogle svar.

På kurset, der varede hele dagen, blev Gitte Hansen og de øvrige 40-45 deltagere klogere på pensionsordninger, og jobvejleder Mikael Toft fra Fødevareforbundet NNF’s a-kasse og en advokat gav deltagerne gode råd til, hvordan de bedst muligt forbereder sig både mentalt og praktisk til en ny identitet som senior.

Overgangen fra medarbejder til pensionist 

Gitte Hansen er lagermedarbejder og arbejder om natten. Hun glæder sig til at gå på efterløn og blive fri for at slæbe. Men efter kurset har hun fået et mere nuanceret blik på, hvad hende og hendes ægtefælle skal finde ud af inden da.

Selvom jeg glæder mig, så ved jeg også, hvor glad jeg er for mine kolleger. Og dem skal jo undvære.
- Gitte Hansen, lagermedarbejder

På kurset fortalte en coach og en seniorrådgiver nemlig også om mulighederne og udfordringerne i overgangen fra medarbejder til pensionist. 

- Jeg tror, at mange vil sige, at de vil skrue op for rejserne. Det vil vi også, men det kan jo ikke fylde alt tiden ud. Der er også sport, men vi har fri alle ugens dage hele året rundt. Min mand er ikke så social som jeg er, og det skal vi da tænke ind i vores nye liv, siger hun og fortsætter:

- Selvom jeg glæder mig, så ved jeg også, hvor glad jeg er for mine kolleger. Og dem skal jo undvære. Det tænker jeg lidt mere over nu.

62-årige Stig Fredslund deltog også i kurset og blev overrasket over al den nye viden.

- Jeg er meget glad for den sundhedsordning, der er på min arbejdsplads via Pensiondanmark. På kurset oplyste selskabet, at selv når jeg stopper på arbejdsmarkedet, så har jeg stadigvæk sundhedsordningen. Det, synes jeg, er en stor gevinst, siger han.

“Der er mange ting, vi skal tage højde for i god tid”

Stig Fredslund har et hobbylandbrug med eget momsnummer, og også den del blev der taget højde for på kurset.

- Vi var kun to, som har egen virksomhed, så vi fik noget generel viden, og så blev vi inviteret til et opfølgende møde, så vi kan få helt styr på det, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, det var så godt, og jeg er også imponeret over, at min arbejdsplads betalte for, at jeg kunne komme med til det. Jeg har en følelse af, at de ønsker, at jeg får en god tid efter mit arbejdsliv, siger han.

Tovholderen bag kurset er Søren Vejstrup Jacobsen, som er lagermedarbejder og fællestillidsrepræsentant på Hobro Mejericenter. Han oplever hver gang glade og lidt overraskede deltagere.

- Jeg tror, at mange synes, det ligger langt ud i fremtiden, når de planlægger at gå på efterløn eller pension om tre-fire år. Men der er mange ting, som vi skal tage højde for i god tid, inden vi stopper på arbejdsmarkedet. Det er deltagerne glade for at blive mere bevidste om, siger han.

Seniorkurset har kørt i Arla-regi i tyve år og er nu også udbredt til mejerier uden for Arla.