15. december 2022
Skrevet af Sophie Holland
Foto af Rune Evensen
Reportage

Hos Arla i Slagelse "skummer de fløden"

Først skummes den fra, så tilføres den igen, og den hitter især til jul: Flødens højsæson er over os.
Få artiklen løst op
0:00

Fløde. Den med 38 procent fedt, som de færreste vil undvære i det danske julekøkken. Til sovsen, til risalamanden og flødekaramellerne.

På Arlas mejeri i Slagelse opbevares fløden i gigantiske tanke og løber i blanke rør, når den via en automatiseret proces bliver til. Men i virkeligheden bruger mejeristerne samme opskrift, som i gamle dage. Den, der ligger i det gamle ordsprog: “At skumme fløden.

- Hos os har vi en kæmpe centrifuge, som deler mælken op i fløde og skummetmælk. Men hvis man forestiller sig, at man lader nymalket mælk stå i en spand, så sker det samme: Fløden stiger til vejrs og adskiller sig fra mælken, forklarer mejerist Nicolai Svarre.

Klik dig frem i galleriet og se vejen fra råmælk til fløde

På Slagelse Mejeri får de 700.000 liter råmælk hver dag hele året. Når chaufføren ankommer, laver han eller hun en test af mælken for at sikre, at den ikke er sur eller indeholder antibiotika. Er der noget i vejen med mælken, bliver den kørt på Biogas. Hvis testen giver grønt lys, bliver mælken hældt på råmælkstankene på billedet.

På Slagelse Mejeri får de 700.000 liter råmælk hver dag hele året. Når chaufføren ankommer, laver han eller hun en test af mælken for at sikre, at den ikke er sur eller indeholder antibiotika. Er der noget i vejen med mælken, bliver den kørt på Biogas. Hvis testen giver grønt lys, bliver mælken hældt på råmælkstankene på billedet.

Mælken bliver nu vejet af og varmebehandlet, så den pasteuriseres. På nuværende tidspunkt er mælkens fedtprocent på 4,3. “Når det hele kører, er det ikke svært at være mejerist, men når noget kikser, så skal jeg bruge min hjerne og finde ud af, hvor fejlen er,” siger mejerist Nicolai Svarre.

Mælken bliver nu vejet af og varmebehandlet, så den pasteuriseres. På nuværende tidspunkt er mælkens fedtprocent på 4,3. “Når det hele kører, er det ikke svært at være mejerist, men når noget kikser, så skal jeg bruge min hjerne og finde ud af, hvor fejlen er,” siger mejerist Nicolai Svarre.

På skummesalen skummes fløden fra mælken ved at blive slynget hurtigt rundt i en centrifuge. Fløden samler sig i midten, fordi den er lettere end mælken. Al mælken bliver til skummetmælk, og senere tilføres den mængde af fløde, der skal til for at standardisere henholdsvis mini,-let,- og sødmælk.

På skummesalen skummes fløden fra mælken ved at blive slynget hurtigt rundt i en centrifuge. Fløden samler sig i midten, fordi den er lettere end mælken. Al mælken bliver til skummetmælk, og senere tilføres den mængde af fløde, der skal til for at standardisere henholdsvis mini,-let,- og sødmælk.

Mejeriet har fire tanke til fløde - hver rummer 15 tons. Hele året frafører Slagelse mejeri 150-200 tons fløde om ugen. De sender det blandt andet til Holstebro Mejeri, som laver flødeoste og smør. Men op til jul har de helt andre planer med fløden, som de blandt andet har brug for til deres risalamande. Når sæsonen er på sit højeste, beholder de selv deres fløde og får oven i købet tilført omkring 570 tons fløde.

Mejeriet har fire tanke til fløde - hver rummer 15 tons. Hele året frafører Slagelse mejeri 150-200 tons fløde om ugen. De sender det blandt andet til Holstebro Mejeri, som laver flødeoste og smør. Men op til jul har de helt andre planer med fløden, som de blandt andet har brug for til deres risalamande. Når sæsonen er på sit højeste, beholder de selv deres fløde og får oven i købet tilført omkring 570 tons fløde.

Når mejerist Nicolai Svarre skal lave risalamanden, finder han de helt store måleenheder frem. 80 liter fløde blandes med 170 kilo sukker og 2.500 liter mælk. Så blander han vanilje, stabilisator og et skvæt, i dette tilfælde 3,8 kilo, salt i portionen. Inden varmebehandling tilføres ris og mandler, og til sidst piskes flødeskummen i. Risalamanden bliver tappet på bægre med eller uden kirsebærsovs.

Når mejerist Nicolai Svarre skal lave risalamanden, finder han de helt store måleenheder frem. 80 liter fløde blandes med 170 kilo sukker og 2.500 liter mælk. Så blander han vanilje, stabilisator og et skvæt, i dette tilfælde 3,8 kilo, salt i portionen. Inden varmebehandling tilføres ris og mandler, og til sidst piskes flødeskummen i. Risalamanden bliver tappet på bægre med eller uden kirsebærsovs.

Danskernes forbrug af fløde stiger enormt i julen. Gennemsnittet for resten af året ligger på 120.000 liter fløde om ugen. I 2020 producerede Arla Slagelse 737.000 liter fløde i ugen op til jul.

Danskernes forbrug af fløde stiger enormt i julen. Gennemsnittet for resten af året ligger på 120.000 liter fløde om ugen. I 2020 producerede Arla Slagelse 737.000 liter fløde i ugen op til jul.

I nattens mulm og mørke sker magien: Lagerrummet fyldes og tømmes 5-6 gange for blandt andet mælk, fløde og risalamande, som skal ud til forbrugerne. Mælken med det grønne 24-timers mærke rammer køledisken, inden 24 timer efter den blev malket hos landmanden.

I nattens mulm og mørke sker magien: Lagerrummet fyldes og tømmes 5-6 gange for blandt andet mælk, fløde og risalamande, som skal ud til forbrugerne. Mælken med det grønne 24-timers mærke rammer køledisken, inden 24 timer efter den blev malket hos landmanden.