Foto af Rune Evensen
Medlemsinfo

Har du forberedt dig på livet efter dit arbejdsliv?

Uanset om man glæder sig eller frygter den dag, hvor man forlader arbejdsmarkedet, så har alt for få forberedt sig ordentligt på livet på pension eller efterløn. Det mener seniorrådgiver Bent Mathiassen, som advarer om, at det kan have fatale konsekvenser.

Langsomme morgener med kaffe og gode dage uden fysisk slid på arbejdspladsen. Mange glæder sig til goderne ved at gå på efterløn eller pension.

Desværre glemmer de samtidig at forberede sig på, at der er mange timer, som før var fyldt ud med arbejde og kolleger, som nu skal indeholde noget tilsvarende meningsfuldt.

At stoppe med at arbejde fra den ene dag til den anden er nærmest livsfarligt.
- Bent Mathiasen, seniorrådgiver og foredragsholder

Og det kan være farligt at være uforberedt. Det mener 68-årige Bent Mathiasen, der er seniorrådgiver og foredragsholder, hvor han rådgiver om overgangen fra arbejdslivet til pensionistlivet:

- At stoppe med at arbejde fra den ene dag til den anden er nærmest livsfarligt. Der er risiko for, at det kan gå ud over ens selvværd, og hvis man så begynder at drikke eller ryge mere, er der øget risiko for at dø tidligere, siger han.

Jobvejleder ved Fødevareforbundet NNF Mikael Toft er enig i, at overgangen til livet efter arbejdslivet kan være voldsom, hvis man ikke har forberedt sig.

- Jeg har arbejdet med det her rigtig længe, og der er nogen, hvor jeg nærmest på forhånd kan sige, at de får en stor identitetskrise. Det dur simpelthen ikke, at man brutalt rives ud af fyrre års vaner på den samme arbejdsplads, hvis fremtiden uden de vaner ikke er overvejet og planlagt, siger han.

Bevidsthed og atter bevidsthed

Allerede fem til ti år før, man skal forlade arbejdsmarkedet, er det smart at begynde at tænke alvorligt over sin fremtid som pensionist – både hvis man er enlig eller i et forhold.

– Mange laver overspringshandlinger. Det er nemt at lade dagene gå og lade stå til, siger Bent Mathiasen og fortsætter:

 – Men det er ikke sikkert, at alt går, som man håber og drømmer om. Der kan opstå sygdom, og derfor er det vigtigt, at man er godt forberedt. Det handler simpelthen om øget bevidsthed.

En fordel at gå gradvist ned i tid

Men hvordan forbereder man sig så bedst muligt på livet som pensionist? Det kan fx ifølge Bent Mathiasen være en stor fordel, hvis man gradvist kan gå ned i arbejdstid frem for at stoppe fra den ene dag til den anden.

– Når man går ned i tid og har fri flere dage om ugen, er det nemmere gradvist at blive bevidst om, hvad fridagene skal fyldes med. Det kan være, at man opdager, at fællesskab med andre betyder mere, end man troede, og man derfor skal opsøge foreninger eller frivilligt arbejde, siger han og fortsætter:

– Det er nemmere at finde inspirationen og handle på den, når man ikke føler, at det skal gå lynende stærkt, fordi man pludselig er stoppet på sit arbejde.

Det er ikke sikkert, at alt går, som man håber og drømmer om, og derfor er det vigtigt, at man er godt forberedt.
- Bent Mathiasen, seniorrådgiver og foredragsholder

Er man en del af efterlønsordningen, har man mulighed for at gå på nedsat tid, inden man stopper sit arbejdsliv helt.

Jobvejleder hos Fødevareforbundet NNF Mikael Toft opfordrer også til, at man gør krav på de senioraftaler, der er på arbejdspladserne, så man kan tage stilling ud fra den gældende seniorordning.