06. december 2022
Skrevet af Sophie Holland
Foto af Rune Evensen
Reportage

15 kilo honning og 15 kilo mel: Sådan bliver julens sødeste hjerter til

Honninghjerter pryder alle bageres vinduer op til jul. Hos Eriks Bageri på Amager bager de 392 hjerter ad gangen med lige dele honning og mel. Engang forsøgte bagermesteren at skyde genvej i opskriften, men det skulle han ikke have gjort.

I 23 år har chefkonditor Lene Larsen hos Eriks Bageri på Amager i København haft en særlig opgave i november. Hun dypper bageriets honninghjerter i chokolade og pynter dem med glansbilleder af nisser.

Men inden hjerterne bliver dyppet, har de været igennem en noget længere proces end de fleste andre kager.

– Jeg har hørt, at der nogle gange er kunder, som beder om et friskt honninghjerte. Men det skal de ikke ønske sig. Honninghjerter har brug for at komme på køl og suge fugt, når de er bagt. Ellers er de helt hårde, siger Lene Larsen.

Klik dig gennem galleriet og se, hvordan de lære honninghjerter bliver til.

Bagermester Erik Jensen Ellitsgaard starter med at veje mel af. Herefter tilsættes potaske og hjortetaksalt, som får honninghjerterdelen til at hæve.

Bagermester Erik Jensen Ellitsgaard starter med at veje mel af. Herefter tilsættes potaske og hjortetaksalt, som får honninghjerterdelen til at hæve.

Eriks Bageri laver sin egen krydderiblanding til honninghjerterne. Den består af 200 gram kanel, 100 gram nelliker, 100 gram muskatnød, 100 gram allehånde, 100 gram pomeransskal og 100 gram kardemomme.

Eriks Bageri laver sin egen krydderiblanding til honninghjerterne. Den består af 200 gram kanel, 100 gram nelliker, 100 gram muskatnød, 100 gram allehånde, 100 gram pomeransskal og 100 gram kardemomme.

Bagefter skal de mange æggeblommer i dejen.

Bagefter skal de mange æggeblommer i dejen.

Den sidste, men allervigtigste ingrediens skal i til sidst: Honning. Hos Eriks Bageri bruger bagerne 15 kilo honning, hver gang de bager honninghjerter.

Den sidste, men allervigtigste ingrediens skal i til sidst: Honning. Hos Eriks Bageri bruger bagerne 15 kilo honning, hver gang de bager honninghjerter.

Når ingredienserne er rørt sammen til en dej, kommer den på køl i ca. en uge.  “Honning er ikke kompliceret at arbejde med, men der er regler. Dejen skal stå på køl, fordi der sker en nødvendig fermenteringsproces,” siger bagermester Erik Jensen Ellitsgaard.

Når ingredienserne er rørt sammen til en dej, kommer den på køl i ca. en uge. “Honning er ikke kompliceret at arbejde med, men der er regler. Dejen skal stå på køl, fordi der sker en nødvendig fermenteringsproces,” siger bagermester Erik Jensen Ellitsgaard.

Når dejen har stået på køl, er det vigtigt, at den igen røres i røremaskinen.

Når dejen har stået på køl, er det vigtigt, at den igen røres i røremaskinen.

Bagermesteren ville en dag prøve at skyde genvej i opskriften, så dejen ikke blev rørt op igen efter køl. Men det skulle han ikke have gjort. Kagerne ville ikke hæve som normalt.

Bagermesteren ville en dag prøve at skyde genvej i opskriften, så dejen ikke blev rørt op igen efter køl. Men det skulle han ikke have gjort. Kagerne ville ikke hæve som normalt.

Dejen rulles ud på maskine.

Dejen rulles ud på maskine.

Kagerne stikkes ud til hjerter lige inden, de ryger i ovnen. Hos Eriks Bageri laver de 392 honninghjerter ad gangen.

Kagerne stikkes ud til hjerter lige inden, de ryger i ovnen. Hos Eriks Bageri laver de 392 honninghjerter ad gangen.

Når honninghjerterne er bagt og kølet af, skal de igen i kølerum i ca. tre dage. De har brug for fugt, ellers er de helt hårde.

Når honninghjerterne er bagt og kølet af, skal de igen i kølerum i ca. tre dage. De har brug for fugt, ellers er de helt hårde.

Chefkonditor Lene Larsen har betrukket honninghjerterne med chokolade og pyntet dem med glansbilleder med nissemænd.

Chefkonditor Lene Larsen har betrukket honninghjerterne med chokolade og pyntet dem med glansbilleder med nissemænd.

Honninghjertets lækre midte.

Honninghjertets lækre midte.

Opskrift på honninghjerter fra Eriks Bageri

15 kilo honning

15 kilo hvedemel

1500 gram gær

300 gram honningkagekrydderi

300 gram potaske

300 gram hjortetaksalt

1600 ml æggeblommer

Hvis du ikke skal bruge 392 honninghjerter, kan du sagtens skalere opskriften ned.

Bagermesterens bedste tip

Lad dejen til honninghjerterne stå et par dage i køleskab. Rør den derefter godt op igen, inden du stikker hjerterne ud. Tykkelsen skal være cirka 4 millimeter.