Nyhed

Wehlast: Styrk tidlig pension

Det er to år siden, at forslaget om at give dem med de længste og hårdeste arbejdsliv ret til tidlig pension. I dag fungerer ordningen, som den skal. Men på lidt længere sigt, vil den blive udvandet. Derfor forslår Fødevareforbundet NNF, at ordningen ikke skal følge folkepensionsalderen.
Lyt til artiklen
0:00
Statsminister Mette Frederiksen præsenterer tidlig pension på DC Horsens august 2020
Statsminister Mette Frederiksen præsenterer tidlig pension på DC Horsens august 2020

- Vi vil indføre en ordning til jer, der har været længst tid på arbejdsmarkedet. I skal have mulighed for at stoppe med at arbejde, før I er slidt helt ned.

Sådan lød ordene fra statsminister Mette Frederiksen, da hun den 18. august 2020 præsenterede regeringens forslag om tidlig pension. Det skete på et pressemøde, der fandt sted på Danish Crowns slagteri i Horsens - og det var ingen tilfældighed.

Dels har Fødevareforbundet NNF i årevis været en af de fremmeste forkæmpere for at sikre dem med de hårdeste arbejdsliv ret til en værdig tilbagetrækning. Og dels hører vores medlemmer – fødevarearbejderne – lige netop til den gruppe lønmodtagere, der har fået gavn af Socialdemokratiets ordning. Hele 27,1 % af de medlemmer af Fødevareforbundet NNF, der har mulighed for at søge om ret til tidlig pension, har søgt.

Selvom tidlig pension er en af de allerstørste velfærdsforbedringer i flere årtier, så risikerer tiden at udvande ordningen. Derfor opfordrer vi til, at tidlig pension bliver styrket, så ordningen også på lang sigt kan gavne dem med de længste og hårdeste arbejdsliv.
- Forbundsformand Ole Wehlast

Tidlig pension må ikke udvandes

Men selvom tidlig pension er en af de allerstørste velfærdsforbedringer i flere årtier, så risikerer tiden at udvande ordningen. Derfor opfordrer vi til, at tidlig pension bliver styrket, så ordningen også på lang sigt kan gavne dem med de længste og hårdeste arbejdsliv.

I dag følger tidlig pension folkepensionsalderen. Lever man op til kravene for tidlig pension, kan man trække sig tilbage optil tre år før den gældende pensionsalder. Men det betyder, at når folkepensionsalderen løbende bliver hævet, så stiger tilbagetrækningsalderen for tidlig pension også. Det holder ikke i længden.

Derfor forslår vi, at alderen for tidlig pension afkobles fra folkepensionsalderen. For én ting er, at den gennemsnitlige levealder stiger, og at den gennemsnitlige lønmodtager derfor kan klare flere år på arbejdsmarkedet. Men det er bare ikke ensbetydende med, at fødevarearbejdere, der har et fysisk hårdt arbejdsliv, også kan klare et længere arbejdsliv. Derfor må stigningen i folkepensionsalderen ikke få afsmittende virkning på alderen for tidlig pension.

Kære politikere: Tag ejerskab

Siden Mette Frederiksen præsenterede tidlig pension på slagteriet i Horsens har ordningen været en varm politisk kartoffel. SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti sikrede det politiske flertal bag ordningen, og siden hen har Venstre, de Radikale, Ny Borgerlige og Danmarks Demokraterne sagt, at de ikke vil afskaffe ordningen. Men det er ikke godt nok.

Jeg mener, at vælgerne har krav på at vide, hvor de har partierne. Der er stor forskel på at sige, at man ikke vil afskaffe en ordning, og så rent faktisk lægge mandater bag ordene. Jeg tror først på de positive meldinger den dag de fire partier underskriver det politiske forlig om ret til tidlig pension. Ord og løfter er fine; men jeg føler mig først tryg den dag, de sætter mandater bag ordene og bakker fuldhjertet op om tidlig pension.

Derfor vil jeg også opfordre vælgerne til at tænke på de nedslidte, når de skal sætte deres kryds. Sæt det ved de partier, der står vagt om at sikre alle ret til en værdig tilbagetrækning.