Foto af Rune Evensen
Nyhed

“Vi laver ikke noget, der er værd at komme til skade for”

Sikkerhed er i højsædet hos Arla Foods Kruså Mejeri, og det giver tryghed.
Nyuddannede mejerist Cecilie Pedersen føler sig tryg i sit arbejde på Arla Kruså
Nyuddannede mejerist Cecilie Pedersen føler sig tryg i sit arbejde på Arla Kruså

Det nyeste sikkerhedstiltag på Arla Foods Kruså Mejeri er en nøgle, der skal bruges til at låse en såkaldt sikkerhedskreds op med. En sikkerhedskreds er et område med gitter omkring.

- Jeg kan kun komme ind i sikkerhedskredsen ved at låse op med en nøgle med en hængelås i, som gør det umuligt for døren at lukke. På den måde kan ingen kollega komme til at lukke døren, imens jeg er inde i sikkerhedskredsen, siger mejerist Cecilie Pedersen.

Samtidig lyser en rød lampe op over hele produktionshallen for at vise, at en sikkerhedskreds er brudt.

Det nye sikkerhedstiltag er blot ét blandt mange tiltag gennem årene. Sikkerhed er generelt i højsædet på mejeriet, og for Cecilie Pedersen, der er nyuddannet, er det en tryghed i hverdagen.

- Jeg synes aldrig, det bliver for meget. Vi skal passe på os selv og holde mange år, siger hun.

Sikkerheden er i top på Arlas mejeri i Kruså

Dage dedikeret til sikkerhedsarbejde

På mejeriet er hver fjerde mandag dedikeret til sikkerhedsarbejde for Marie Pahuus, der er arbejdsmiljørepræsentant i osteriet.

- I dag har vi for eksempel kigget på en pakkelinje, hvor nogle stakke var væltet. Så undersøger vi, om noget er slidt, og hvad årsagen er, siger Marie Pahuus.

På dage med sikkerhedsarbejde går hun en runde i produktionen for at tjekke op på sikkerheden, og her er altid en leder med - men ikke altid den samme.

- Det er godt med nye øjne på tingene. Så er det nemmere at opdage, hvis noget kunne bruge en justering. Vi tjekker blandt andet, om alle arbejder forsvarligt med kemien, og vi tager stikprøvekontroller af hejseudstyr som lifter og stiger. Vi laver også jævnligt støjmålinger, siger hun.

Trivsel og sikkerhed

På mejeriet hænger der påmindelser om altid at bruge gelænderet, når medarbejderne går på trapper og altid stoppe op, når man kigger på sin telefon.

Sikkerheden gennemsyrer alt, og det er ifølge Marie Pahuus og Cecilie Pedersens chef Leo Lund et fokus, der er kommet over tid.

- Da jeg startede i 1989, var det ikke et fokus. Nu er sloganet, at vi ikke laver noget her, der er værd at komme til skade for. I dag er det helt naturligt for vores medarbejdere, at der kommer nye tiltag, og at de bliver uddannet i sikkerhed, siger han.