Nyhed

Guide: Sådan løser du en konflikt med en kollega

Langt de fleste medlemmer af Fødevareforbundet NNF har oplevet en konflikt med en kollega, og mange har aldrig fået den løst. Men hvordan løser man bedst en konflikt med en kollega? Få svaret i denne guide.

Tre ud af 4 medlemmer af Fødevareforbundet NNF har oplevet en konflikt med en kollega på arbejdspladsen, og hvert femte medlem har uløste konflikter med en kollega. Det viser en medlemsundersøgelse fra Fødevareforbundet NNF.

Men hvordan løser man bedst en konflikt med en kollega? Det giver Mads Lønnerup, som er chefkonsulent i Supplement AS, der blandt andet beskæftiger sig med konflikthåndtering, sit bud på.

1. Tænk over din egen andel

Inden du går til din kollega for at forsøge at løse konflikten, er det vigtigt, at du tør tænke over, hvad din egen andel kunne være i konflikten.

2. Overvej, hvad du have ud af samtalen?

Du skal overveje, hvad du vil have ud af at tage samtalen med kollegaen om konflikten. Et mål kan være, at du gerne vil forstå din kollegas synspunkt. Det kan også være, at du er blevet vred over eller ked af noget, som din kollega har sagt eller gjort. Så kan dit mål være at få luft for dine frustrationer. Målet kan også være at finde frem til en løsning på et konkret problem imellem jer.

3. Lyt, lyt, lyt

Tit når vi vil gå til nogen med et budskab, starter vi samtalen med en følelse: “Det gør mig frustreret, når…”. Start i stedet objektivt ud ved at sige: “Jeg oplever, vi er uenige om…” Har du derefter behov for at give udtryk for, hvad det gør ved dig, så fortæl det derefter. Når du har fortalt, hvad dit ærinde er, er det meget vigtigt at lytte til din kollegas side af sagen. I finder nemmest en løsning, når I forstår hinanden - også selvom I ikke bliver enige. 

4. Sørg for at have tænkt over en løsning

Din kollega, som ikke er forberedt på, at du vil tale med ham eller hende om jeres konflikt, vil ofte sige: “Hvordan synes du så, vi skal løse det?” Her er det en god idé, at du har et svar parat, som I kan tale ud fra. Husk desuden, at du altid kan tage din arbejdsmiljørepræsentant eller tillidsrepræsentant med på råd, hvis du har svært ved at overskue samtalen.