Foto af Rune Evensen
Nyhed

Netværkskonference 2021: “Det giver så meget mening”

97 tillidsvalgte var mødt op til Fødevareforbundet NNFs netværkskonference. Der blev fejret succeser og talt om de udfordringer, som den fem år gamle fællesskabs-og organiseringsindsats har budt på.
Netværkskonference   - rundbordssnak
Netværkskonference - rundbordssnak

- Vi skal danne relationer. Det giver så meget mening at skabe et fællesskab ude på arbejdspladsen.

Sådan lyder det fra scenen på Sinatur Hotel i Nyborg tirsdag den 31. august. Ordene kommer fra tillidsrepræsentant og mejerioperatør Holger Lund, der til dagligt arbejder på Arla Foods i Esbjerg.

Han og 96 andre tillidsvalgte fra Fødevareforbundet NNF er mødt op til netværkskonference.

Det er en festdag

Fællesskabs-og organiseringsindsatsen har været i gang i fem år. Til konferencen fejrer deltagerne alt det, der er lykkedes.

Det er en festdag, slår forbundssekretær Flemming Dal Cortivo fast i sin velkomsttale:

- Den organiserende tankegang er blevet en del af Fødevareforbundet NNF. I tillidsvalgte, I skaber fællesskaber og inddrager kollegerne. Og jeg glæder mig til i dag at høre om nye idéer og tiltag, der har ændret noget. Men jeg vil også gerne høre om udfordringerne, siger han.

“Nye ting er svære”

Og både forbundsformand Ole Wehlast og forbundssekretær Flemming Dal Cortivo bemærker i deres taler til de tillidsvalgte, at de godt ved, de er på en udfordrende opgave.

- Jeg kan godt forstå, at I er udfordret, når de gule forretninger kommer og lover det samme til den halv pris, sagde han og fortsatte:

- Men I kæmper bravt, og selvom det er gået godt, så slutter indsatsen ikke. Vi bliver aldrig færdige, sagde Ole Wehlast fra talerstolen.

Og forbundssekretær Flemming Dal Cortivo er klar over, at ikke alt ved indsatsen har siddet i skabet fra dag ét.

- Nye ting er svære, sagde han, og vi fra forbundshuset er afhængige af jeres feedback, sagde han og fortsatte:

- Efter den første runde med netværksmøder fandt vi ud af, at I synes, der var ting, der skulle ændres for at netværksmøderne fungerede bedst muligt. I samarbejde fik vi ændret på både form og indhold, sagde han.

Fællesskabet styrker sammenholdet

Tillidsrepræsentant: “Det er svært”

Holger Lund genkender i den grad oplevelsen af, at det kan være svært at skabe det fællesskab, som indsatsen understøtter.

- Det er benhårdt arbejde at skabe tillid og danne relationer, men det giver virkelig mening. For man kan ikke presse et fællesskab ned over nogen. De skal have lyst til at deltage, siger han og fortæller, at de på hans arbejdsplads har en NNF-klub, som de betaler 10 kroner til hver måned.

- Det rygtedes hurtigt, at vi hører nogle fede oplæg til de arrangementer. Det betyder, at flere bliver nysgerrige og får lyst til at melde sig ind, forklarer han.

Synliggør forskellen

Holger Lund tager også den hårde metode i brug. Ligesom mange af de andre tillidsvalgte går han ind for at hjælpe ikke-medlemmer i et vist omfang, så de fornemmer, hvad en forhandlingsberettiget fagforening kan. Men der ér grænser.

- Når et ikke-medlem skal til samtale med ledelsen, så repræsenterer jeg ikke ham eller hende. Jeg kan ikke hjælpe med en god aftale, for jeg er ikke vedkommendes tillidsrepræsentant. Det er virkeligheden. Og den historie løber også hurtig rundt på arbejdspladsen, siger Holger.

Fællesskabs-og organiseringsindsatsen har givet ham værktøjer, som han bruger i sit virke som tillidsrepræsentant.

- Og især har jeg lært, at jeg skal vælge mine kampe. Jeg repræsenterer mange mennesker, og jeg bruger ikke længere min energi på de fem procent, som er utilfredse hver eneste dag. Jeg forsøger i stedet at have fokus på den gode dialog og på at skabe et fællesskab, siger han.