Foto af Robert Attermann
Det ku' ske for dig

Frygten for at fejle sendte André på psykiatrisk skadestue

Da André Torpe Skjøth bestod sin svendebreve i juni, var det et tydeligt bevis på, hvor langt han er kommet, siden han for fire år siden lod sig indlægge på psykiatrisk skadestue. Angsten for at fejle på sin læreplads havde lammet ham.

Det var usikkerheden. Angsten for ikke at slå til og for at lave fejl. Da den dengang 19-årige André Torpe Skjøth havde været i lære i 1,5 år i en slagterbutik, lod han sig frivilligt indlægge på psykiatrisk skadestue. Han var blevet syg af det dårlige arbejdsmiljø.

– Det, der i begyndelsen var nervøsitet, udviklede sig til en lammende angst. Hvis jeg skar noget kød, vidste jeg ikke, om det var et godt produkt. Jeg mistede min sunde fornuft og logik.  Til sidst kunne jeg ingenting, fordi jeg frygtede at lave fejl, siger André, der i dag er 23 år. 

“Så angst at jeg næsten ikke turde gå ind i butikken”

Efter en uge på psykiatrisk skadestue blev André udskrevet. Han fik medicin og var sygemeldt, og da han ikke ønskede at vende tilbage til lærepladsen, kontaktede han Fødevareforbundet NNF.

Jeg var virkelig glad for at have fagforeningen. Det kan være svært at forstå, men jeg var så angst, at jeg næsten ikke turde gå ind i butikken for at lave aftalen.
- André Torpe Skjøth, gourmetslager

Forhandlingssekretær for butiksområdet i Fødevareforbundet NNF, Mette Bisgaard Larsen, hjalp André med at lave en aftale med slagterbutikken om gensidig opsigelse.

– Jeg var virkelig glad for at have fagforeningen. Det kan være svært at forstå, men jeg var så angst, at jeg næsten ikke turde gå ind i butikken for at lave aftalen, siger han.

Hjulpet godt videre af fagforeningen

Mette Bisgaard Larsen hjalp også André videre med hans uddannelse, da han blev erklæret klar til det. Hun vidste, at de manglede en lærling i slagterafdelingen i Bilka Esbjerg, så hun kontaktede varehuschefen:

– Jeg vidste, at han havde rum til at håndtere Andrés udfordring, siger Mette Bisgaard Larsen.

Efter en samtale mellem de tre, aftalte de, at André startede som gourmetslagterelev, og det var han glad for:

– Når kroppen og hovedet er fyldt med angst, er der mange ting, som er svære at gøre, så jeg havde ikke selv søgt en plads, siger André.

André fortalte alle, hvad han kæmper med

Det er i dag to og et halvt år siden, at André startede som gourmetslagterelev i Bilka. Noget af det første, han gjorde dengang, var at fortælle de nye kolleger om sin angst og depression.

– Jeg har kun oplevet positive reaktioner på min åbenhed. Der var masser af kolleger at snakke med, og min selvtillid røg op igen. Her er også andre på min alder, som jeg tager ud og fester med, fortæller han.

Jeg bestod svendeprøven i juni, og den gik godt. Jeg er rigtig glad for at arbejde i Bilka, hvor der har været plads til, at jeg kan lave fejl.
- André Torpe Skjøth, gourmetslagter

Til oktober kan han se frem til at modtage sit svendebrev, og han er stolt af at have bevis for, at han er udlært gourmetslagter med speciale inden for butik.

– Jeg bestod svendeprøven i juni, og den gik godt. Jeg er rigtig glad for at arbejde i Bilka, hvor der har været plads til, at jeg kan lave fejl, siger han.

Det glæder også Mette Bisgaard Larsen, at André har det så godt nu:

– Jeg er glad for, at vi kunne hjælpe André med at finde en god løsning, så han kunne gennemføre sin uddannelse. Han har rykket sig enormt som menneske, siden jeg mødte ham første gang, og det, synes jeg, er sejt, siger hun.

Ta’ fat i Fødevareforbundet NNF, hvis du har brug for en snak om din uddannelse

Ring til os på tlf.: 38 18 72 72 eller skriv en mail til nnf@nnf.dk

Vi har din ryg, og intet kommer videre til andre, hvis du ikke vil have det.