Foto af Rune Evensen
Nyhed

Forbundet giver solidaritetspris til Myanmars fagbevægelse

I Myanmar lever fagbevægelsens ledere i skjul, overenskomster er ophævet og arbejdere frygter at blive skudt på vej til fabrikken. For at støtte deres arbejde, giver Fødevareforbundet NNF en solidaritetspris til Myanmars fagbevægelse.

- I Fødevareforbundet NNF tager vi international solidaritet alvorligt, lød det fra forbundsformand Ole Wehlast, da han fredag på forbundets kongres overrakte solidaritetsprisen på 100.000 kr.

Prisen gives efter Myanmars militær 1. februar i år kuppede sig til magten og satte demokratiet ud af spil i det asiatiske land, som ellers endelig var på vej ud af årtiers diktatur.

- Vi er kede af og forfærdede over situationen i Myanmar. De mange mennesker, som brutalt er blevet dræbt. Vi føler med de mange arbejdere, som har mistet deres job og som kæmper for at brødføde deres familier. Og vi er vrede over undertrykkelsen af landets fagbevægelse. For at udtrykke vores støtte, er vi stolte af at kunne overrække Fødevareforbundets NNF’s solidaritetspris til Myanmars fagbevægelse, sagde Ole Wehlast.

Khaing Zar, forkvinde for Myanmars industriarbejderforbund

Brug for international solidaritet

Til at tage imod prisen og repræsentere Myanmars fagbevægelse var Khaing Zar, forkvinde for Myanmars industriarbejderforbund og medlem af forretningsudvalget i CTUM, Myanmars hovedorganisation. I samarbejde med Ulandssekretariatet vil hun sikre, at donationen fra Fødevareforbundet NNF går til lægehjælp, advokatbistand og husly til de arbejdere og tillidsmænd, som er forfulgt af militæret.

- Kære Ole og kære kongres. Tak for prisen og for at invitere mig til jeres kongres. Tak til Ulandssekretariatet og dansk fagbevægelse for støtte gennem mange år. Jeg hilser også fra broder Maung Maung, formand for Myanmars hovedorganisation, som lever i skjul i Myanmar.

- Jeg vil gerne benytte muligheden for at opfordre Fødevareforbundet NNF til at støtte omfattende økonomiske sanktioner mod Myanmar. Vi tror på, at vi på den måde kan vi afskære militærjuntaen fra det internationale samfund, og presse dem til at genindføre demokrati i vores land. Vores arbejdere sulter allerede, men deres sammenhold er stærkere end nogensinde og med international støtte kan vi forhåbentlig få demokratiet tilbage, sagde Khaing Zar til stående klapsalver fra salen.

En opfordring, som Ole Wehlast gav udtryk for, at han er klar til at tage videre til den samlede danske fagbevægelse.

Historiske bånd til Myanmar

Fødevareforbundet NNF har en mangeårig forbindelse til Myanmar, som Ole Wehlast også kom ind på i sin tale.

Tidligere forbundsformand Anton Johannsen kæmpede som formand for den danske Burma Komité fra 1992 til 2007 for at skabe demokrati og bedre vilkår for Myanmars befolkning.

Forbundet har derfor naturligt fulgt med i landets demokratiske udvikling, og gennem Ulandssekretariatet støttet Myanmars fagbevægelse, som – siden den blev lovlig i 2012 – har skabt bedre vilkår for tusindvis af arbejdere.

- Det har haft kæmpe betydning for tusinder af arbejdere, som er blevet organiseret og har kæmpet en brav kamp for bedre løn og arbejdsvilkår. Det er denne udvikling, som kuppet nu har sat i stå. Og fagbevægelsens ledere er igen i eksil, sagde Ole Wehlast og benyttede derefter anledningen til at citere Anton Johannsen:

- En ordentlig tillidsmand ved, at menneskerettigheder, demokrati og faglig frihed er helt grundlæggende rettigheder, som vi må kæmpe for og forsvare over hele verden.