Jeg mener

Wehlast: Tidlig pension er en redningskrans – ikke et pengetræ

Tusindvis af de lønmodtagere, der har haft de længste og hårdeste arbejdsliv, jublede, da retten til tidlig pension blev vedtaget. Men står det til de Konservative skal den fjernes igen. De skal nemlig bruge pengene på skattelettelser til de rigeste
Lyt til artiklen
0:00

Gang på gang har jeg stået overfor fødevarearbejdere, der med tårer i øjnene har erkendt, at de ikke kan holde til deres job helt frem til deres pensionsalder.

Jeg har hørt deres historier om den receptpligtig smertelindrende medicin, der i årevis har været en forudsætning for, at de har kunnet holde til at gå på arbejde.

Jeg har set, hvordan de har jobs, hvor de i årtier står op dagen lang i kolde betonhaller, og gentager den samme bevægelse igen og igen og igen.

Og jeg så deres glæde og lettelse, da Socialdemokraterne sammen med SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti vedtog at give dem ret til tidlig pension, og dermed gav dem ret til en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Med Konservative briller er ret til tidlig pension en del af et excelark, hvor tallene kan flyttes frem og tilbage. Men for de lønmodtagere, der kom på arbejdsmarkedet inden de fyldte 20 år, er ret til tidlig pension den redningskrans, der kan holde dem oppe.
- Forbundsformand Ole Wehlast

Regneark før mennesker

I blå blok har de aldrig lagt skjul på, at de er imod at give lønmodtagerne med de længste og hårdeste arbejdsliv ret til en værdig tilbagetrækning. Og i sit finansudspil toner Konservative rent flag, og ønsker ret til tidlig pension afskaffet, så de kan finansiere en del af deres ønskede skattelettelser på 6,8 milliarder kroner.

Med Konservative briller er ret til tidlig pension en del af et excelark, hvor tallene kan flyttes frem og tilbage. Men for de lønmodtagere, der kom på arbejdsmarkedet inden de fyldte 20 år, er ret til tidlig pension den redningskrans, der kan holde dem oppe.

Ret til tidlig pension forgylder på ingen måde, dem der tager imod tilbuddet. Man kan ikke leve et liv på 1. klasse, når man modtager tidlig pension. Men man kan leve. Man kan holde ud til at passe sin have og lege med sine børnebørn. Man kan nyde et par gode år, inden alderdommen for alvor sætter ind.

Værn om ret til tidlig pension

I mange, mange år har reformer ”straffet” de helt almindelige lønmodtagere og forgyldt erhvervslivet og dem med de længste uddannelser og højeste lønninger. Efterlønnen er defacto afskaffet, dagpengeperioden halveret og klapjagten på de ledige skærpet.

Ret til tidlig pension var derfor et politisk nybrud. Det skabte optimisme, og det slog fast, at der rent faktisk er politisk opmærksomhed på dem, der knokler for Danmark.

Finanslovsudspillet fra Konservative er spand iskoldt vand i hovedet på den optimisme.

Heldigvis er opbakningen til tidlig pension bred og massiv – både i folketinget og i befolkningen. Ifølge en helt ny undersøgelse fra Alliancen deler færre end 15 % de Konservatives syn på tidlig pension. Derfor skal de heller få held til at droppe ret til tidlig pension.

Vi skal til gengæld bruge udspillet fra Konservative til minde hinanden om, at vi ikke kan tage den tilkæmpede ret til tidlig pension for givet. Værner vi ikke om ret til tidlig pension, bliver den taget fra os igen. Ligesom det tidligere skete med efterlønnen.

Og de borgerlige politikere må ikke få held til endnu gang at tørre regningen for skattelettelser til de rigeste af på de nedslidte lønmodtagere.

De Konservatives finansudspil

Skatter sænkes 6,8 mia. kr.:

• Topskattegrænsen skal i 2022 øges til 602.500 kr.
• Selskabsskatten skal ned på 19 %
• Beskæftigelsesfradrag hæves med 0,5 %-point
• Generationsskifteskat rulles tilbage til 5 %
• Aktieskat sænkes til 40 %
• Det skråskatteloft skal ned på 50 %
• Skatten på fri arbejdstelefon fjernes
• Modregning i arbejdsindkomst på pension fjernes

Sådan vil K finansiere udspillet:
• Retten til tidlig pension droppes
• Dimittenddagpengesatsen sænkes til 8500 kr.
• Seniorjobordning sløjfes
• Jobcentre skal spare 2 mia. kr.
• Offentlige besparelser for 1,4 mia. kr.
• Fradrag for fagforeninger fjernes
• Tilgang til efterløn stoppes helt i 2024
• Overførselsindkomster følger priser frem for lønfremgang.

(kilde: Børsen 23. november 2021)