Nyhed

Wehlast: Danish Crowns overskud er med til at sikre vores medlemmers arbejde

Danish Crown kommer ud af 2021 med et rekordstor overskud på 2,2 milliarder kroner. Det glæder forbundsformanden i Fødevareforbundet NNF, at slagteriarbejdernes arbejdsgiver har succes, da det er med til at sikre medlemmernes job i fremtiden.
Få artiklen læst op: Wehlast: Danish Crowns overskud er med til at sikre vores medlemmers arbejde
0:00

– Det er ekstremt positivt, når de virksomheder, hvor vores medlemmer arbejder, tjener penge på at drive deres forretning. Det er med til at sikre, at vores medlemmer fortsat har arbejde. Derfor er det også dejligt at se, at Danish Crown har sådan et flot overskud den her gang. Tillykke med det.

Sådan lyder reaktionen fra Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF, efter Danish Crown netop har præsenteret sit regnskab for 2020/2021.

Koncernen kommer ud med et rekordoverskud på mere end 2,2 mia. kr., hvoraf 1,6 mia. sendes direkte tilbage til ejerne. Det sker på trods af, at Danish Crown har haft et turbulent år med både corona og store prisfald på grisekød.

– I en tid, hvor der har været corona, og det hele har været lidt svært i forhold til svinekødspriserne, har Danish Crown været i stand til at holde skruen i vandet. Det er godt gået, og jeg er sikker på, at det også glæder alle deres medarbejdere, at de arbejder i en virksomhed, hvor det går godt. Det er med til at skabe tryghed og sikkerhed for jobbene i fremtiden, siger Ole Wehlast.

Satset på bacon, pizza-topppings og forædling

Det rekordstore overskud skyldes blandt andet, at Danish Crown har satset globalt på både bacon, pizza-toppings og konserves og investeret i tarmproducenten DAT-Schaub. Der har også været stor fremgang i forædlingsaktiviteterne på de nordeuropæiske hjemmemarkeder, som i 2020/21 bidrager med næsten én milliard kroner. Dét er ifølge Ole Wehlast en positiv udvikling:

– Vi har i mange år opfordret Danish Crown til at forædle mere, fordi det giver større værdi. Derfor glæder det mig også, at det er én af årsagerne til, at de tjener flere penge. Samlet set, når jeg læser deres regnskab, må jeg sige, at det er positivt, og det glæder os.

Positivt at flere slagtesvin slagtes herhjemme

1,6 milliarder af det rekordstore overskud på 2,2 milliarder sendes direkte tilbage til de 1.600 andelshavere, der leverer grise til Danish Crown. Målt i kilo har de leveret otte procent mere til de danske slagterier. Det har derfor ifølge Danish Crowns koncernchef Jais Valeur været ”en attraktiv forretning” for landmændene at holde grisene i Danmark frem for at eksportere dem som smågrise.

Den udvikling glæder også Ole Wehlast:

– Når Danish Crown øger produktionen med 8% slagtegrise, betyder det, at der er færre grise, der er kørt ud af landet, og det er en rigtig positiv udvikling. Lad os håbe, at den fortsætter mange år fremover.

Sidste år præsenterede Danish Crown også et overskud på over 2 milliarder kroner.