Nyhed

Robel flygtede for 6 år siden: Nu er han uddannet industrioperatør

For seks år siden flygtede 27-årige Robel fra Eritrea. I maj afsluttede han uddannelsen som industrioperatør sammen med kolleger fra Kelsen Group.
Få artiklen læst op
0:00

- De første to uger af uddannelsen havde jeg mest lyst til at stoppe. Jeg var nervøs, og vi skulle skrive meget.

Sådan siger 27-årige Robel Mengesteab, der i maj 2021 uddannede sig til industrioperatør sammen med en gruppe kolleger fra Kelsen Group. Flere var nervøse, fordi det var længe siden, de havde siddet på skolebænken. Robels bekymring gik på, om han kunne forstå nok dansk til at gennemføre uddannelsen.

For seks år siden flygtede han fra det krigshærgede Eritrea - netop midt i sin uddannelse på teknisk skole i hjemlandet.

- Jeg er heldigvis bedre til at læse dansk, end jeg er til at snakke det. Og mine kolleger var søde. De hjalp mig, og da de første to uger var overstået, gik det fint. Det var min første uddannelse på dansk, og jeg oplevede et fællesskab, som jeg ikke havde prøvet før, siger Robel.

Robel tog selv initiativ til uddannelse

Gennem sin tillidsrepræsentant på småkagefabrikken hørte Robel om muligheden for at uddanne sig. Han spurgte, om han kunne komme i betragtning, fordi han tænkte, at det ville forbedre hans fremtid. Uddannelsen varede halvandet år, og desværre lukkede landet ned undervejs på grund af Covid-19.

- Vi var en gruppe på 5-6 stykker, der fik lov at sidde i et lokale hos Kelsen. Dét var godt, for det havde været svært for mig at komme igennem, hvis vi ikke kunne hjælpe hinanden.

I den periode hvor landet var åbent, var Robel på skolehjem ved EUC Lillebælt sammen med flere af de andre deltagere på uddannelsen.

- Det synes jeg, var meget luksuriøst. Vi fik mad og kunne bruge fritiden på at studere og hygge os med kaffe i kantinen, siger Robel.

Flere faglige udfordringer i fremtiden

Robel kan ikke direkte overføre sin viden til sine opgaver på fabrikken. Men uddannelsen har alligevel givet ham en indsigt, som er svær for ham at sætte ord på.

- Der er ting på arbejdet, jeg har en større forståelse for. Og så er jeg blevet bedre til dansk. Jeg er også kommet tættere på mine kolleger, som jeg er meget glad for. Jeg er i det hele taget glad for både mit privat -og arbejdsliv her i Danmark, siger Robel.

Og han har mod på mere.

- Nu tager jeg lige en pause med uddannelse. Men jeg vil meget gerne på flere kurser og tage mere uddannelse i fremtiden. Det er spændende, siger han.