Medlemsinfo

Husk at holde din ferie inden nytår, ellers risikerer du at miste den

Du risikerer at miste nogle af dine feriedage, hvis du ikke holder dem inden den 31. december. Sørg for at lave en aftale med din arbejdsgiver om, at du enten kan afholde ferien, overføre den til det nye ferieår eller få feriepengene udbetalt.
Husk at holde dine feriedage inden nytår, eller risikerer du at miste dem
0:00
Genre Skiferie snelandskab
Genre Skiferie snelandskab

Hvor meget ferie har du holdt i år? Som lønmodtager har du ret til 5 ugers ferie/25 feriedage hvert år. Fire af ugerne/20 feriedage skal du holde i ferieafholdelsesperioden, som lige nu løber fra den 1. september 2020 til 31. december 2021.

Har du holdt alle dine 25 feriedage i perioden, er der ingen grund til bekymring. Har du holdt 20 feriedage, skal du lave en skriftlig aftale med din arbejdsgiver om, hvad du gerne vil med dine sidste fem feriedage. Men har du kun holdt fx 15 feriedage, risikerer du at miste nogle af dine sidste feriedage. Derfor er det rigtigt vigtigt, at du kontakter din tillidsrepræsentant eller arbejdsgiver med det samme og laver en skriftlig aftale.

Har du holdt fire ugers ferie/20 feriedage

Hvis du mangler at afholde din 5. uges ferie/fem feriedage, er det vigtigt, at du kontakter din tillidsrepræsentant eller arbejdsgiver. Du har nemlig tre muligheder:

  • Du kan aftale med din arbejdsgiver, at din sidste ferieuge afholdes inden den 31. december.
  • Du kan aftale med din arbejdsgiver, at din sidste ferieuge overføres til det nye ferieafholdelsesår, som løber fra den 1. september 2021 til den 31. december 2022.
  • Du kan få din sidste ferieuge udbetalt. Laver du ikke en aftale med din arbejdsgiver, skal arbejdsgiveren automatisk udbetale din sidste ferieuge den 1. januar 2022. Du mister dermed muligheden for at holde dine fem feriedage.

Har du holdt mindre end fire ugers ferie/20 feriedage

Hvis du har holdt mindre end fire ugers ferie/20 feriedage, er det rigtig vigtigt, at du tager fat i din tillidsrepræsentant eller arbejdsgiver med det samme. Det er nemlig kun den 5. ferieuge/fem feriedage, som kan overføres til næste ferieår.

Har du fx kun afholdt tre ugers ferie/15 feriedage, kan du godt overføre den 5. uge, men den 4. uge mister du, hvis ikke du afholder den inden nytår – medmindre du er forhindret i at holde din ferie på grund sygdom, barsel, adoption eller lignende.

Det er heller ikke muligt at få feriedage udbetalt, da pengene automatisk overføres til Arbejdsmarkedets Feriefond.
Derfor er det rigtig vigtigt, at du kontakter din arbejdsgiver med det samme og får lavet en skriftlig aftale om afholdelse af dine sidste feriedage.

Ta’ selv initiativ

Det er som udgangspunkt din arbejdsgiver, der skal sørge for, at du får holdt din ferie, men for din egen skyld er det en god idé selv at være opsøgende. Sørg for i god tid at gøre opmærksom på, at du mangler at afholde din ferie, og siger arbejdsgiveren nej, så husk at få afslaget på skrift.

Har du spørgsmål til afholdelse af ferie, eller er der andet, du er i tvivl om, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf.: 38 18 72 72 eller mail: nnf@nnf.dk