Foto af Christian Lindgren / Scanpix
Nyhed

Coronapas på arbejdspladserne: Sådan bliver de nye regler

Virksomhederne får snart en ret til at kræve, at medarbejderne fremviser gyldigt coronapas. Det vigtigste er, at de skal inddrage medarbejderne, før de kan gøre brug af den nye ordning.
Få artiklen læst op
0:00

Torsdag skal Folketinget behandle den planlagte bekendtgørelse, der giver arbejdsgivere ret til at kræve fremvisning af gyldigt coronapas fra medarbejderne.

Hvis de nye regler vedtages, træder de i kraft fredag den 26. november, men det er ikke ensbetydende med, at alle arbejdsgivere kan gå i gang med at tjekke coronapas med det samme. Der er nemlig krav om, medarbejderne skal inddrages, hvis virksomhederne ønsker at gøre brug af ordningen.

Samarbejdsudvalg og eventuelt arbejdsmiljøudvalg skal inddrages, og medarbejdere og arbejdsgiver skal sammen blive enige om udmøntningen af reglerne.

Det er vigtigt, at virksomhederne lever op til dette, siger næstformand i Fødevareforbundet NNF Jim Jensen.

- Hvis virksomhederne vil benytte den nye mulighed, er det utrolig afgørende, at det bliver lokalt forankret. Virksomhederne skal gøre sig store anstrengelser for at inddrage medarbejderne, og der skal være en klar og tydelig dialog mellem arbejdsgiver og medarbejderne om, hvordan det skal fungere. Hvis der er den mindste tvivl, opfordrer jeg til at virksomhederne udskyder at tage ordningen i brug, siger han.

Her er, hvad vi ved om reglerne:

  • Arbejdsgiverne har mulighed for at kræve, at medarbejderne fremviser gyldigt coronapas fra den 26. november til den 11. december 2021. Ordningen kan udvides, hvis corona fortsat anses som en samfundskritiks sygdom.
  • En medarbejder, der ikke er vaccineret eller immun og som følge heraf skal testes for at have gyldigt coronapas, skal have løn for den tid der går med test.
  • Ønsker virksomheder at gøre brug af ordningen, skal de inddrage medarbejderne i form af samarbejdsudvalg og eventuelt arbejdsmiljøudvalg. Arbejdsgiveren og medarbejderne skal aftale, hvordan ordningen udmøntes lokalt.
  • Virksomhedens ansatte skal orienteres om de praktiske forhold omkring anvendelse af coronapasset, samt den enkelte skal orienteres om, hvorledes man skal forholde sig, hvis man skal testes for at opfylde de krav virksomheden stiller.

For at have et coronapas, skal du ifølge reglerne enten:

  • Være vaccineret mod COVID-19 (coronapasset er gyldigt 14 dage efter det første stik)
  • Have en negativ PCR-test, der er højst 72 timer gammel regnet fra det tidspunkt, testen er taget, eller en negativ kviktest, der er højst 48 timer gammel.
  • Kunne dokumentere, at du er tidligere smittet med COVID-19 ved at have en positiv PCR-test, der er mindst 14 dage og højst 180 dage gammel regnet fra da testen blev taget

Du skal kunne dokumentere, at du lever op til ovenstående. Det kan du enten gøre ved at fremvise gyldigt coronapas i sundhedsmyndighedernes app ’Coronapas’ eller ved at medbringe dokumentation i papirformat sammen med ID som f.eks. pas, kørekort eller sundhedskort.