Foto af Adobe Stock
Medlemsinfo

Alka: Sådan gør du bilen klar til vinteren

Vintervejret giver anledning til uheld på vejene, som kan undgås ved at gøre bilen klar til vinteren. Læs SOS Dansk Autohjælps råd til, hvad du kan gøre.
Lyt til artiklen
0:00
GENRE Sne by vinter centrum
GENRE Sne by vinter centrum

Vinteren nærmer sig, og det betyder også, at bilejere skal være opmærksom på at gøre deres bil klar til vinterkørsel.
Med nattefrosten og kulden kommer nemlig glatte veje, duggede ruder og mørke dage, som kan give ubehagelige overraskelser på vejene, hvis ikke man tager sig de rette forholdsregler.

Ifølge SOS Dansk Autohjælp, der assisterer nødstedte bilister på de danske veje, kan de hyppigste uheld om vinteren minimeres ved at klargøre bilen til vinteren.

- Det er meget vigtigt, at bilen er gjort klar til at være ude i trafikken om vinteren. Det handler om at have de rette dæk på bilen, så man har styr på sin bremselængde. Man skal også have styr på sine lygter, så dine medtrafikanter kan se dig. Det er jo en mørk tid. Det handler om sikkerhed, og det går forud for alt andet, siger Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp.

GODE RÅD TIL KLARGØRING AF BILEN

Som bilejer kan man med stor fordel gøre sig en række forholdsregler, når vintervejret og dermed også kulden sætter ind.

1.Kontrollér dine dæk

Vinterdæk på bilen er et must, hvis man vil højne kørselssikkerheden om vinteren. Det er en god ide at skifte til vinterdæk allerede nu. Når temperaturen kommer under 7 grader, giver vinterdæk en øget sikkerhed og vejgreb.

Det kan også være en god idé at kontrollere, om dækkene kan holde en vintersæson mere. Man bør derfor undersøge tilstanden for dækkenes gummi og kontrollere dækmønsterets dybde. Det er et lovkrav, at det skal være på 1,6 mm., men det anbefales, at dybden er minimum 3 mm.

2.Undgå flade batterier

Vinterklargøring af bilen handler ikke udelukkende om sikkerhed, men også om, hvorvidt man overhovedet kan få bilen til at starte. Med frostgraderne risikerer man nemt, at bilbatteriet bliver tappet for strøm. Batteriets kapacitet falder nemlig i takt med temperaturen. Derfor bør man også opsøge sit autoværksted for at få sit batteri tjekket, inden frostgraderne sætter ind.

Starthjælp udgør 35% af alle assistancer, som SOS Dansk Autohjælp foretager om vinteren. Ved særlig kolde vintre er det dog helt op til 40%.

3.Tjek lygter, vinduesviskere, ruder og sprinklervæske

De mange mørke timer betyder også, at det er vigtigt, at man sikrer synlighed på vejene. Husk at tjekke dine lygter. Både lygtepærernes styrke og at lygteglasset er rene. Det er vigtigt, at der kommer den rette mængde lys ud.

Vinterbilister opfordres desuden også til at rense bilens vinduesviskere, eller udskifte viskebladene, hvis de er slidte. Samtidig bør man jævnligt rense sine bilruder for trafikfilm, ligesom man skal huske at tanke op på frostsikker sprinklervæske, så man kan sikre et godt udsyn ved at holde ruderne rene.