Jeg mener

Tak til de nordiske fødevarearbejdere!

Da coronaen lagde de nordiske samfund ned, blev det tydeligt, hvor sårbar forsyningskæden ”fra jord til bord” er. I det seneste år har de nordiske fødevarearbejdere stået skulder ved skulder i frontlinjen, og det fortjener de respekt og hæder for.
Brødfabrik bageri industri
Brødfabrik bageri industri
Af: Georg F. Hansen, forbundsleder Fafelag Færøerne, Anne Berit Aker Hansen, forbundsleder NNN Norge, Eva Guovelin, forbundsleder Livs Sverige, Veli-Matti Kuntonen, forbundsleder SEL Finland og Ole Wehlast, forbundsformand Fødevareforbundet NNF Danmark samt præsident for Nordisk Union Fødevarer

I næsten et år har tusindvis af lønmodtagere i de nordiske lande klaret arbejdet hjemmefra. Men for store grupper lønmodtagere har det på intet tidspunkt været en mulighed.

Trods risikoen for at blive smittet med coronavirus er de nordiske fødevarearbejdere fortsat med at møde ind på jobbet hver dag - i bageriet, i slagteriet, i forædlingen af fisk, kød, i produktion af morgenmadsprodukter, yoghurt og ost.

For man kan ikke slagte og partere en gris, bage 1000 brød eller tappe tre kubikmeter mælk på hjemmekontoret.
Vores medlemmer har sørget for, at der hele tiden har været fødevarer at købe i butikkerne, og at vi alle sammen har kunnet få mad på tallerknerne – ganske som vi plejer, uagtet coronakrisen.

De tillagde sig nye hygiejneregler. De accepterede at bruge ansigtsmasker, og vesir, lang tid inden de nordiske befolkninger fulgte efter.
- Nordisk Union Fødevarer

Verdensmestre i omstillingsparthed

Da coronaen først ramte, mistede en del fødevarearbejdere deres job, fordi hoteller og restauranter, og stort set den samlede turismeindustrien lukkede ned. Men for mange blev lediggangen kun en overgang. For hurtigt begyndte befolkningerne i de nordiske lande at købe den gode bøf, den rigtige ost, det økologiske smør og de mange nye grønne fødevarer.

At det kunne lade sig gøre, skyldes ikke mindst, at de nordiske fødevarearbejdere trodsede smitterisikoen og mødte på arbejde hver dag. De tillagde sig nye hygiejneregler. De accepterede at bruge ansigtsmasker, og vesir, lang tid inden de nordiske befolkninger fulgte efter. De lærte at stå indhegnet af plexiglas, og bruge pauserne på sæbe og håndsprit.

De accepterer at arbejde i nye skift, ikke at mødes med kolleger, sidde isoleret fra hinanden i kantinen, og passe på hinanden – på afstand.

For man kan ikke slagte og partere en gris, bage 1000 brød eller tappe tre kubikmeter mælk på hjemmekontoret.
- Nordisk Union Fødevarer

Covid 19 anerkendt som arbejdsskade – i nogle lande

Desværre har vi alle oplevet, at vi har medlemmer, der er blevet smittet med coronavirus på deres arbejdsplads.

Det er nemlig ikke muligt at arbejde i fødevarebranchen uden at komme tæt på hinanden. Sådan er vilkårene.
I Danmark og i Norge er covid-19 blevet anerkendt som en arbejdsskade, og i Danmark har 25 fødevarearbejdere fået Covid-19 anerkendt som arbejdsskade, men det er svært, da vores medlemmer må kunne sandsynliggøre, at de er blevet smittet af deres kolleger, for at få dette godkendt.

Flere fødevarevirksomheder har været lukket helt ned for at kunne bryde smittekæder, endnu før de opstår og bliver farlige. De fleste virksomheder har heldigvis kun måttet holde produktionen lukket i få dage.

Så mens store dele af de nordiske lønmodtagere har arbejdet hjemmefra for at mindske risikoen for selv at blive smittet og for at smitte andre, så har fødevarearbejderne trukket i arbejdstøjet hver dag, for at holde hjulene kørende, og tallerknerne fyldte. Den indsats fortjener hæder og respekt.

FAKTA: NORDISK UNION FØDEVARER

Nordisk Union Fødevarer består af 115.000 ansatte indenfor den nordiske fødevareproduktion og har følgende medlemsorganisationer:

  • Danmark: Fødevareforbundet NNF, HK Handel, 3F/CO-Industri 
  • Finland: Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry og Ammattiliitto PRO ry 
  • Færørerne: Foroya Arbeidarafelag
  • Norge: Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund NNN
  • Sverige: Livsmedelsarbertare Förbundet LIVS og Unionen 

Præsident for Nordisk Union Fødevarer er Ole Wehlast, fra Fødevareforbundet NNF, Danmark