Jeg mener

Wehlast: Danish Crowns fremtidsplan er defensiv og skaber usikkerhed

Der er ikke mange rosende ord fra forbundsformanden i Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, til Danish Crowns fremtidsplan ”Feeding the Future”. Især ærgrer det ham, at koncernen opgiver troen på, at flere danske grise kan ende på danske slagterier.
Genre: Grisetransport
Genre: Grisetransport

Hvis jeg må være lidt hård, så er det jo ikke i sig selv en nyhed, at en koncern fremlægger en plan for, hvordan de vil håndtere fremtiden. Alt andet vil da være at sjofle deres egen butik.

Når det så er sagt, så er det naturligvis glædeligt, at Danish Crown i deres plan "Feeding the Future" planlægger investeringer på mellem fire og fem milliarder blandt danske landmænd samt et tocifret milliardbeløb investeret i Danish Crown selv. Det er grundlæggende positivt, at Danish Crown går benhårdt efter at ligge helt i toppen på den globale slagteriscene. Et endnu stærkere Danish Crown betyder nemlig forhåbentlig flere danske arbejdspladser.

Jeg tror, at Danish Crown kan gøre deres ejere en kæmpe tjeneste ved at sikre, at der kommer danske arbejdspladser ud af landbruget, for kun på den måde kan befolkningen kan se de positive sider af et stort og effektivt dansk landbrug. Investeringerne bør derfor for så vidt muligt ligge i Danmark, og ikke i udlandet, som jeg desværre læser, er koncernens plan.

Danske grise skal slagtes i Danmark

Dét der dog bekymrer mig mest ved den fremlagte fremtidsplan, er den defensive holdning til udviklingen af danske slagterier.

Danish Crown regner med at fastholde det nuværende antal slagtninger. Men kun halvdelen af de grise, der bliver født i Danmark, ender i hænderne på de danske slagteriarbejdere. Resten bliver kørt ud af landet. 15 millioner danskfødte grise, bliver hvert år eksporteret til udlandet.

Tænk, at stå og kigge på råvarerne, og så sige ”nej tak” til muligheden for at skabe endnu flere danske arbejdspladser. Det er lige præcis dét Danish Crown gør, når de ikke forsøger at få de danskfødte grise til at blive i Danmark.

I mine øjne sender Danish Crown her et skidt signal til deres danske medarbejdere.

Planen skaber harme

I Fødevareforbundet NNF er vi først og fremmest optagede af at sikre vores medlemmer gode og sikre arbejdspladser.
Derfor bliver jeg ærgerlig, når jeg læser Danish Crowns plan. Jeg forstår godt, hvis der er en enkelt slagteriarbejder eller to, der føler at fremtiden ser mere usikker ud dag, end den gjorde forleden.

Men jeg må også indrømme, at jeg bliver harm på egne vegne.

I Fødevareforbundet NNF har vi nemlig stået skulder ved skulder med netop Danish Crown i den politiske kamp for at sikre, at kommende klimatiltag ikke vil koste danske arbejdspladser.

Vi opgiver aldrig kampen for at sikre vores medlemmer gode, sikre arbejdspladser, men vi kæmper helst skulder ved skulder med dem, der har samme mål, som vi har. Og hvis Danish Crown og deres ejere kvitterer for vores samarbejde ved at sænke ambitionerne for udviklingen i danske slagterier, og opfostre grise, der bliver sendt til udlandet, inden de bliver til danske arbejdspladser, så kunne det se ud som om, at vi ikke har samme mål, når alt kommer til alt.

Danske grise skal slagtes i Danmark. Og hvis Danish Crown og deres ejere ser anderledes på den sag, så har vi ikke længere et fælles standpunkt i forhold til klimadiskussionen.