Foto af Rune Evensen
Nyhed

Tilde mistede sin læreplads, da arbejdspladsen gik konkurs. Et godt råd hjalp hende videre

En læreplads, som gik konkurs, og en mester, som ville tvinge hende på ferie. Bager og konditor Tilde Hansen har oplevet lidt af hvert, mens hun var elev. Men hun er også blevet klogere på, hvilke rettigheder hun har, og hvor hun kan få hjælp.

Tre måneder efter, at Tilde Hansen var startet i lære som bager og konditor, gik hendes arbejdsplads konkurs. Dengang var Tilde 17 år og hverken medlem af en fagforening eller a-kasse. Det var ikke nødvendigt, og det kostede penge, tænkte hun.

De hjalp mig, og dér gik det op for mig, hvor vigtigt det er, at jeg er medlem af fagforeningen.
- Tilde Hansen, bager og konditor

Men da hun pludselig stod uden praktikplads, gav en kollega og bagersvend hende et godt råd: ”Ring til Fødevareforbundet NNF”.

– De hjalp mig, og dér gik det op for mig, hvor vigtigt det er, at jeg er medlem af fagforeningen, siger 25-årige Tilde og fortsætter:

– Bagersvenden lærte mig, at jeg kan få hjælp, og at jeg har rettigheder. Han sagde fx også, at jeg ikke skulle stå og passe butikken alene, når jeg var elev.

Sendt på ferie med fire dages varsel

Efter konkursen fandt Tilde et nyt praktiksted, men også her fik hun brug for hjælp fra sin fagforening.

Jeg vil meget gerne være fleksibel, men det, han forlangte af mig, var urimeligt.
- Tilde Hansen, bager og konditor

Kort tid inden Tilde afsluttede sin sidste praktik som konditor, bad arbejdsgiveren hende om at holde tre ugers ferie. Men hans udmelding kom kun fire dage før, han ville have hende til at afholde ferien.

– For det første havde jeg ikke råd til at holde ferie i tre uger, og for det andet vidste jeg ikke, hvad jeg skulle lave. Det var februar, og ingen, jeg kendte, havde ferie. Så jeg sagde nej, siger Tilde og fortsætter:

– Jeg læste op på mine rettigheder, og jeg kontaktede Fødevareforbundet NNF, som lovede mig, at de havde min ryg. De tilbød mig at tage snakken med arbejdsgiver, men det ville jeg hellere selv.

Det er en ubehagelig kultur, når chefen siger sådan. Men jeg fortryder ikke.
- Tilde Hansen, bager og konditor

Tilde slap for ferien, men chefen gav hende en afsluttende bemærkning med på vejen: “Du er gået til din fagforening. Det er ikke måden at gøre det på hos en fremtidig arbejdsgiver.”

– Det er en ubehagelig kultur, når chefen siger sådan. Men jeg fortryder ikke. Jeg vil meget gerne være fleksibel, men det, han forlangte af mig, var urimeligt. Jeg har ikke gjort noget forkert, slår hun fast.

Lærte andre elever om overenskomsten 

I dag arbejder Tilde i kantinen i DI, og det er hun rigtig glad for. Gennem sin tid som bager-og konditorelev har hun givet de gode råd, hun i sin tid fik af bagersvenden, videre til andre elever omkring sig.

– Desværre er der mange, som ikke helt forstår, hvad fagforeningen kan. De tror, at fagforeningen vil gå bag om ryggen på dem og sladre til arbejdsgiveren. Det er ærgerligt, siger hun.

Jeg har også tit ringet til fagforeningen, hvis jeg var i tvivl om noget.
- Tilde Hansen, bager og konditor

Tilde fortsatte også med at søge information om sine rettigheder. Blandt andet deltog hun i et møde for elever hos Fødevareforbundet NNF.

– Det kan være svært at gennemskue overenskomsten, når man læser den på hjemmesiden. Men mødet gav god, konkret viden, og siden har jeg brugt en lille håndbog, som vi fik udleveret. Den er nem og overskuelig, siger hun og fortsætter:

– Jeg har også tit ringet til fagforeningen, hvis jeg var i tvivl om noget, og jeg har sendt mine lønsedler ind for at få dem tjekket.

Ta’ fat i Fødevareforbundet NNF, hvis du har brug for en snak om din uddannelse

Ring til os på tlf.: 38 18 72 72 eller skriv en mail til nnf@nnf.dk
Vi har din ryg, og intet kommer videre til andre, hvis du ikke vil have det.