Foto af Kristoffer Juel Poulsen
Det ku' ske for dig

Fra nedslidt bager til videohit på Facebook

Ole Dahl følte sig værdiløs, da nedslidning og smerter satte en stopper arbejdslivet, men nu har han genfundet glæden som ’TV-bager’ i videoer på Facebook og Youtube.
0:00
Ole Dahl er bager, men kan ikke arbejde mere på grund af nedslidning. Nu fungerer han som 'Youtube-bager' for køkkengrejsbutikken Køkkenfreak i Svendborg.
Ole Dahl er bager, men kan ikke arbejde mere på grund af nedslidning. Nu fungerer han som 'Youtube-bager' for køkkengrejsbutikken Køkkenfreak i Svendborg.

- Youtuberen Ole.

Ordene bliver sagt med et glimt i øjet, men der er sandhed i dem. Den 59-årige Ole Dahl fra Kværndrup er blevet et lokalt hit i det sydfynske med sin optræden i videoer på sociale medier. Her deler den forhenværende bager opskrifter og demonstrerer køkkenudstyr.

Martin Fischer, der ejer butikken Køkkenfreak i Svendborg, står bag videoerne, og det er ham, der kærligt kalder Ole for ’Youtuber’. For bare halvandet år siden lå det nemlig ikke i kortene, at Ole Dahl skulle bage professionelt mere – hverken foran eller bagved kameraet.

I 2011 rev han en stor sene over i skulderen, hvilket satte en stopper for livet som bager og konditor.

- Det er en kæmpe kamel at sluge at få at vide, at man ikke kan arbejde mere. Jeg elsker mit fag… og så at få at vide, at du ikke kan mere. Jeg sad hjemme i sofaen og græd, siger Ole Dahl.

Martin Fischer fra Køkkenfreak har selv produceret en dokumentar om Ole Dahl. Her kan ses et nedkog af dokumentaren, der ligger på Køkkenfreaks Youtube-kanal i fuld længde. Artiklen fortsætter under videoen.

Han startede i lære i 1977 og nåede at være bager og konditor i 34 år. Derefter arbejdede han i nogle år med telemarketing.

Arbejdslivet syntes dog helt slut, da han i 2019 fik konstateret syv diskusprolapser i nakken og derfor heller ikke kan passe et skrivebordsarbejde.

- Det er så bittert at være havnet i den situation. Jeg har altid været stor og stærk og klaret mig selv. Og så lige pludselig er der bare ikke nogen, der har brug for dig, siger Ole Dahl.

Kommunens mølle og bagning på Facebook

I to år har Ole været igennem møllen med arbejdsprøvninger og massevis af møder med kommunen. Men en dag i starten af 2020 skulle han have slebet knive til hjemmet og besøgte butikken Køkkenfreak i Svendborg.

Jeg elsker mit fag… og så at få at vide, at du ikke kan mere. Jeg sad hjemme i sofaen og græd.
- Ole Dahl, bager

Her mødte han Martin Fischer, der driver butikken sammen med sin kone Line Fischer, og snakken faldt på livet som bager og konditor. Da Ole tre dage senere skulle hente sine knive, viste han Martin et gammelt fotoalbum med egne marcipankreationer, og der opstod en idé hos butiksindehaveren.

- Jeg tænkte, at det her kunne blive rigtig interessant. Jeg spørger Ole, om han ikke kan spørge sin sagsbehandler, om han kan få lov at kommer her i praktik, siger Martin Fischer.

Idéen var, at Ole skulle have hovedrollen i små videoer på Facebook. Martin Fischer havde selv lavet videoer til butikkens sociale medier i et par år, hvor han demonstrerede butikkens varer. Ole kunne dog give videoerne noget helt nyt.


En del af forklaringen på, at Ole Dahls ophold i Køkkenfreak er blevet en succes, er, at han og Martin Fischer også hygger sig godt, når de producerer videoer sammen.

- Ole er fagperson, og derfor accepteres det, han siger. Vi skaber værdi for kunden med Oles fagkundskab, siger han.

De to har nu sammen produceret mere end 60 videoer, hvor Ole bager brød, kager og laver konfekt. Hver video bliver i gennemsnit set 1000 gange på Facebook og Youtube.

I marts fik Ole tilkendt førtidspension, men han har lavet en aftale med Martin Fischer om at være i butikken fire timer om ugen. Mere kan kroppen ikke holde til. De få timer giver dog både Martin Fischer og Ole stor værdi.

- Det betyder meget for ens velbefindende, at man ikke bare er værdiløs. Og at man kommer ud og får det sociale i stedet for at sidde hjemme i sofaen… At man udfylder en funktion, siger Ole.

Se alle Ole Dahl og Martin Fischers videoer på Køkkenfreaks Facebook-side eller Youtube-kanal.

Og læs om Ole Dahls liv med smerter i artiklen: Nedslidt bager: ’Der er ikke andet at gøre end at leve med smerterne’

En af Ole Dahl og Martin Fischers bagevideoer. Her besøger de Martins far og har bagt fødselsdagskage:

HAVDE IKKE KLARET DET UDEN FAGFORENINGEN

På trods af en ødelagt skulder og syv diskusprolapser i nakken, skulle Faaborg-Midtfyn Kommune bruge to år på at nå frem til, at Ole Dahl ikke kunne arbejde længere. Undervejs fik han hjælp af Ghita Christiansen, der er sagsbehandler i Fødevareforbundet NNF.

- Jeg havde ikke klaret det her forløb uden Ghita. Hun er bare fantastisk, siger Ole.

Hjælpen var ikke mindst uvurderlig, da kommunen i december 2019 satte Ole ned på ressourceforløbsydelse. Ghita Christensen fortalte kommunen, at det var ulovligt. Et halvt år senere fik Ole medhold, og kommunen skulle betale de penge tilbage, som han havde fået for lidt.

- Havde jeg ikke haft Ghita med, så havde jeg ikke fået de 60.000 kr. tilbage. Så det er utrolig vigtigt med en fagforening, siger Ole.

I slutningen af februar i år fik Ole Dahl endelig tilkendt en førtidspension. Nu kan den forhenværende bager pludselig sove om natten – noget han havde store problemer med, da bekymringerne for fremtiden altid føg rundt i hovedet.

- Nu skal jeg ikke hele tiden tænke over, om der er noget, jeg har glemt at trykke på inde på jobnet. For hvis du ikke gør det, så… Det er et kæmpe stressmoment, at man bliver jagtet. Det har givet ro på at slippe for det, siger Ole.