Foto af Rune Evensen
Nyhed

Forvirring over ny særlig opsparing: Medlemmer manglede over 400.000 kroner

Et Facebook-opslag endte med at skaffe bager og konditor Tilde Hansen og over 30 andre medlemmer af Fødevareforbundet NNF mere end 400.000 kroner, som de manglede på deres særlige opsparing.

"Særlig vigtigt til bagere og konditorer i håndværks-bagerierne: Får du din særlige opsparing/feriefridage-betaling? Er du i tvivl? Så kontakt faglig konsulent ved Fødevareforbundet NNF Lone Krydsfeldt og få tjekket dine lønsedler.”

Da bager og konditor Tilde Hansen i februar stødte på det opslag på Facebook, fulgte hun opfordringen og sendte sine lønsedler afsted til Lone Krydsfeldt i Fødevareforbundet NNF.

– Lone fandt ud af, at jeg manglede at få 3.900 kroner udbetalt. Det anede jeg ikke, og jeg ville aldrig have opdaget det, hvis hun ikke havde tjekket min lønseddel. Det er jeg megaglad for, siger 25-årige Tilde Hansen og tilføjer:

– Det var også fedt, at hun lagde det på Facebook, hvor mange ser det.

Fejl for tusindvis af kroner

Lone Krydsfeldt skrev opslaget på Facebook, fordi den nye ferielov ændrede reglerne for, hvor medarbejdernes særlige opsparing bliver opsparet.

På de lønsedler, medlemmerne har sendt ind til mig det seneste stykke tid, har jeg i 80% af tilfældene opdaget, at den særlige opsparing manglede.
- Lone Krydsfelt, faglig konsulent i Fødevareforbundet NNF

Tidligere var det hos Arbejdsgiverforeningen Bager og Konditormestre i Danmark, men da den nye ferielov trådte i kraft, blev det i stedet de enkelte arbejdsgiveres ansvar at lave en særlig opsparingskonto i virksomheden, som de ansatte kan se på
deres lønseddel.

– På de lønsedler medlemmerne har sendt ind til mig det seneste stykke tid, har jeg i 80% af tilfældene opdaget, at den særlige opsparing manglede, siger Lone Krydsfeldt og fortsætter:

– Jeg tænkte, at endnu flere måske manglede den særlige opsparing. Ikke fordi arbejdsgiverne ikke ville betale, men fordi de simpelthen ikke var klar over, at de nu har ansvaret for at indbetale. Derfor skrev jeg ud på Facebook.

Får du din særlige opsparing/feriefridage-betaling?

Kontakt Fødevareforbundet NNF og få tjekket dine lønsedler. Ring til os på tlf.: 38 18 72 72 eller send en mail: nnf@nnf.dk

Udover Tilde Hansen har mere end 30 andre medlemmer af Fødevareforbundet NNF, som arbejder inden for håndværksbagerområdet, deres lønsedler til Lone. Samtlige af dem havde ret til særlig opsparing, som de ikke fik, og Lone bliver ved med at modtage lønsedler fra medlemmer. Beløbene er foreløbig løbet op i mere end 400.000 kroner i alt.

Ikke arbejdsgivers hensigt at beholde pengene

Da Lone Krydsfeldt havde regnet beløbene ud, gav hun medlemmerne valget mellem selv at gå til deres arbejdsgiver med problemet eller lade hende gøre det.

– Jeg tænkte, at det var rarest for medlemmet selv at tage samtalen med deres mester, for de arbejder jo tæt sammen. Jeg stod selvfølgelig klar til at hjælpe, hvis det blev nødvendigt, siger hun.

De fleste medlemmer valgte selv at tale med deres arbejdsgiver, og ingen oplevede problemer.

Jeg manglede at få 3.900 kroner udbetalt. Det anede jeg ikke, og jeg ville aldrig have opdaget det, hvis hun ikke havde tjekket min lønseddel. Det er jeg megaglad for.
- Tilde Hansen, bager og konditor

Da Tilde i mellemtiden var stoppet på sin daværende arbejdsplads PostParkens Bageri i Kastrup, hjalp Lone med at tage kontakt til den daglige leder Tonny Collatz. Han blev ikke overrasket, da han hørte om problemet, for han havde netop selv opdaget det.

– Jeg har drevet bageri siden 1991, og mine ansatte ved, at jeg aldrig kunne finde på at snyde dem bevidst. Derfor var der heller ingen sure miner. Jeg har selvfølgelig skyndt mig at få pengene afsted til dem, siger han.

Hvad er særlig opsparing?

Medarbejdere, der er omfattet af Håndværksbageroverenskomsten, har ret til en særlig opsparing på fem feriefridage. Det svarer til 7,5% af medarbejderens årsløn. Tidligere skulle arbejdsgiverforeningen Bager- og Konditormestre i Danmark udbetale beløbet til medarbejderne, men den nye ferielov har medført, at de enkelte arbejdsgivere nu selv skal administrere og oprette en medarbejderkonto på beløbet og udbetale pengene til medarbejderne.