Foto af Arla
Nyhed

Vejret afgør sommerens mængde af koldskål

Hos Arla holder de nøje øje med vejrudsigterne, når sommerens produktion af koldskål skal planlægges. I snit producerer Arla 700.000 liter koldskål om sommeren, men under hedebølgen i juni blev der en dag kørt 138.000 liter igennem mejeriet i Slagelse.
0:00

Da Danmark blev ramt af en hedebølge midt i juni, skruede tillidsrepræsentant Søren Hasselbalch og kollegaerne på Slagelse Mejeri op for produktionen af koldskål.

- Den dag, vi kørte mest igennem, kom vi op på 138.000 liter koldskål. Det kan svinge meget. Nu, hvor hedebølgen er slut, og vi fortsat har noget på lager, skal vi for eksempel kun lave 2.800 liter det næste døgn, siger Søren Hasselbalch Jensen, der er tillidsrepræsentant i tapperiet.

Om sommeren producerer Arlas mejerier i snit 700.000 liter koldskål mod 25.000 liter resten af året.

Vi har statistik over, hvor meget vi solgte i samme periode sidste år, men computeren holder jo ikke øje med vejret, så det gør mine kolleger og jeg.
- Michael Nøhr, Supply Planner hos Arla

For Søren og hans kolleger i produktionen kan der forekomme overarbejde på dagholdet, når produktionen af koldskål er på sit højeste.

- Men hovedsageligt mærker vi det ved, at vi i højsæsonen starter med at producere koldskål klokken 01:30 om natten, hvorimod vi først går i gang om morgenen på de andre tidspunkter af året, siger Søren Hasselbalch Jensen og fortsætter:

- På fabrikken produceres der også mælk og yoghurt, så der kan relativt nemt skrues op for ét produkt og ned for et andet, siger han.

Vejret bestemmer, hvor meget der skal produceres

Selvom det altid er forudsigeligt, at sommeren er koldskålens højsæson, så er vejret i Danmark ikke lige så forudsigeligt.

Derfor holder Michael Nøhr, der er Supply Planner hos Arla, nøje øje med vejrudsigten, inden han sender ordrer afsted til mejerierne.

- Vi har statistik over, hvor meget vi solgte i samme periode sidste år, men computeren holder jo ikke øje med vejret, så det gør mine kolleger og jeg. Men vejrudsigter holder heller ikke altid stik, så det kan være svært at ramme rigtigt, siger Michael Nøhr.

Butikkerne efterspurgte 200.000 liter koldskål, som vi simpelthen ikke kunne levere.
- Michael Nøhr, Supply Planner hos Arla

Et af de tidspunkter, hvor der ikke var andet at gøre end at melde udsolgt, var en utrolig varm uge i august måned 2020.

- På det tidspunkt plejer danskerne at være mætte af koldskål, men der tog de fusen på os. Butikkerne efterspurgte 200.000 liter koldskål, som vi simpelthen ikke kunne levere, fortæller Michael Nøhr.