Nyhed

Har du tjek på, hvad du har ret til som lærling?

Får du den rigtige løn, når der triller kroner ind på kontoen sidst på måneden? Hvor meget ferie har du ret til at holde, når vennerne vil have dig med i sommerhus? Fødevareforbundet NNF er klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål til din løn, ferie eller andet, og hvis du har problemer på din læreplads eller skole.
Deltager ved DM i Skills
Deltager ved DM i Skills

Hvad gør du, hvis du synes, din mester er urimelig? Hvor kan du få svar, hvis du har problemer eller spørgsmål til din uddannelse? Ved du, hvor meget skal du have i løn som lærling? Eller hvor meget ferie du har ret til?

Det ved 23-årige Phatcharaphorn Soiklang (Mei), som er i lære som gourmetslagter med speciale i delikatesse i Bilka, efter hun var til online møde for gourmetslagterlærlinge arrangeret af Fødevareforbundet NNF.

– Jeg fandt ud af, hvad for nogle rettigheder jeg har i overenskomsten som elev. Og så gik det op for mig, hvor mange forskellige ting, som fagforeningen og a-kassen kan hjælpe mig med – også når jeg er udlært. Jeg vidste slet ikke, at man kunne få så meget hjælp. Jeg tænkte bare, at jeg havde en fagforening til at støtte mig, hvis jeg fx blev arbejdsløs, siger 23-årige Phatcharaphorn Soiklang (Mei).

Vi synes, at det er utrolig vigtigt, at lærlingene får en god start på deres arbejdsliv. Derfor inviterer vi dem til de her særlige lærlingemøder.
- Mette Bisgaard Larsen, forhandlingssekretær for Butiksområdet i Fødevareforbundet NNF.

Sammen med de andre gourmetslagterlærlinge blev hun klogere på, hvordan en god læreplads skal være, og hvad lærlinge har ret til i deres overenskomst. Fødevareforbundet NNF’s a-kasse fortalte også om, hvordan den kan hjælpe, hvis man ikke har et job, når man er udlært, og hvad man skal være opmærksom på for at kunne få dagpenge.

En god start på arbejdslivet

Udover mødet for gourmetslagterlærlinge holder Fødevareforbundet NNF også møde for bager- og konditorlærlinge. Det er forhandlingssekretær for Butiksområdet i Fødevareforbundet NNF, Mette Bisgaard Larsen, der står bag lærlingemøderne:

– Vi synes, at det er utrolig vigtigt, at lærlingene får en god start på deres arbejdsliv. Derfor inviterer vi dem til de her særlige lærlingemøder, hvor de får gennemgået, hvilke rettigheder og pligter de har som lærlinge. Møderne er både for dem, som har det svært på deres læreplads eller er utilfredse med uddannelsen, og for dem, der er i fuld gang med deres drømmeuddannelse, siger Mette Bisgaard Larsen.

Fagforeningen kan hjælpe, hvis man har nogle problemer med sin uddannelse, som man måske ikke lige har lyst til at snakke med sin arbejdsgiver eller skolen om.
- Phatcharaphorn Soiklang (Mei), i lære som gourmetslagter med speciale i delikatesse.

Phatcharaphorn Soiklang (Mei) er glad for sin læreplads i Bilka i Holstebro, men hun har oplevet udfordringer på sin tidligere læreplads. Efter lærlingemødet er hun ikke i tvivl om, hvad hun skal gøre, hvis hun en anden gang har brug for hjælp eller et godt råd:

– Nu ved jeg, hvem jeg skal ringe til i Fødevareforbundet NNF, hvis jeg har nogle spørgsmål, siger Phatcharaphorn Soiklang, som opfordrer andre unge til også at deltage i lærlingemøderne og generelt bruge Fødevareforbundet NNF:

– Fagforeningen kan hjælpe, hvis man har nogle problemer med sin uddannelse, som man måske ikke lige har lyst til at snakke med sin arbejdsgiver eller skolen om.

Ta’ fat i Fødevareforbundet NNF, hvis du har brug for en snak om din uddannelse

Ring til os på tlf.: 38 18 72 72 eller skriv en mail til nnf@nnf.dk
Vi har din ryg, og intet kommer videre til andre, hvis du ikke vil have det.

Følger op på tidligere indsats

Den særlige indsats med lærlingemøder startede i efteråret 2017 og fortsatte i 2018, hvor Fødevareforbundet NNF holdt 14 møder rundt i de lokale afdelinger.

– Dengang viste det sig, at der var for mange lærlinge, som ikke havde gode nok uddannelses- og arbejdsforhold. Vi vil gerne følge op på det arbejde, der blev startet for tre år siden, og derfor holdt vi lærlingemøder igen, siger Mette Bisgaard Larsen, som håber, at møderne kan afholdes fast hvert andet år fremover.

– Det har også den fordel, at de unge får sat ansigt på os og kender os, og så er det måske nemmere at tage fat i os, hvis de oplever udfordringer i deres læretid, siger Mette Bisgaard Larsen.

Ved møderne får lærlingene også mulighed for at blive kontaktet efterfølgende af en faglig konsulent fra Fødevareforbundet NNF og få en snak om lige netop deres situation.

Møde for bager- og konditorlærlinge

Har du styr på, om du får den rigtige løn? Og om du får de feriedage, du har ret til? Ellers kan du blive klogere, når Fødevareforbundet NNF holder til online møde for bager- og konditorlærlinge. Hold øje med din mailboks, hvor du får en invitation eller skriv til mbl@nnf.dk