Nyhed

Covid-19-aftaler på mejerier sender medarbejderne hjem med løn

Mejerierne har særlige Covid-19-aftaler for deres medarbejdere, som sendes hjem med fuld løn, hvis de selv eller en i deres husstand er i risikogruppen.

Hvis du arbejder på et mejeri, og du eller din partner er i risikogruppen for Covid-19, så kan du gå hjemme med fuld løn. Den aftale er indgået mellem Fødevareforbundet NNF, DI og de mejerier, som er medlem hos Mejeribrugets Arbejdsgiverforening.

En af dem, som går hjemme med fuld løn, er mejerioperatør Holger Lund, som arbejder hos Arla Foods i Esbjerg. I ti måneder har han gået hjemme, fordi hans kone er alvorligt syg af kræft.

- Det er klart, at det betyder alverden for os at få den mulighed. Den hjælp og forståelse, der er blevet udvist fra kollegerne og ledelsen er fantastisk, siger Holger Lund.

Det er det eneste rigtige at gøre, mener mejeriets direktør Claus Nielsen.

- Jeg synes egentlig ikke, der er så meget at rafle om. Jeg er glad for, at aftalen ligger der, og jeg var slet ikke i tvivl om, hvad der skulle ske med Holger, da Covid-19 brød ud. Selvfølgelig skulle han ikke være her og risikere at bringe smitten hjem til sin kone, siger han.

Jeg var slet ikke i tvivl om, hvad der skulle ske med Holger, da Covid-19 brød ud. Selvfølgelig skulle han ikke være her og risikere at bringe smitten hjem til sin kone.
- Claus Nielsen, direktør for Arla Foods Esbjerg

Nære kontakter til en smittet går hjemme med løn

Arla og de andre mejerier under Mejeribrugets Arbejdsgiverforening har derudover lavet aftaler om, hvad der sker med de medarbejdere, hvis de er smittet eller er i risiko for at være det.

De bliver sendt hjem med timeløn, og det har faktisk været en større økonomisk post end dem, der er i risikogruppen.

- Her på mejeriet har vi haft 12 positive tests i de måneder, Covid-19 har huseret, men hver gang skal vi sende mange hjem og vente på to negative tests, fordi man meget nemt bliver regnet for at være nær kontakt, forklarer Claus Nielsen.

Covid-19-beslutninger træffes i samarbejde mellem ledelse og kolleger

Arla Foods i Esbjerg var hurtigt ude med en Covid-19 Task Force Gruppe, da Covid-19 brød ud. Den blev etableret dagen efter nedlukningen af Danmark i marts. Gruppen består af ledelses- og medarbejderrepræsentanter.

Her vendes beslutninger om blandt andet driftssituationen, medarbejder-bemanding og krav fra myndighederne. Hver uge bliver der sendt et nyhedsbrev ud til kollegerne, så de er opdaterede.

- Selvom vi er chefer, har vi ingen håndbog i korrekt håndtering af Covid-19-krise, og der er mange dagligdags ting, som skal håndteres hele tiden. Vi har været sammen om det, og alle ved, at det er sikkerhed og trivsel, der er i højsædet, siger Claus Nielsen.

Det er betryggende, at vi har en struktur, som er tilpasset situationen, hvor vi som medarbejderrepræsentanter har en tæt dialog med ledelsen.
- Carsten Hjort, tillidsrepræsentant hos Arla Foods i Esbjerg

Tillidsrepræsentant: Betryggende med tæt dialog

Claus Nielsen har oplevet enorm stor opbakning fra sine medarbejdere. Han tror, det skyldes, at de har været inddraget i alle beslutninger hele vejen igennem:

- Jeg synes virkelig, vi har mærket opbakning fra vores medarbejdere. I starten faldt vores omsætning helt vildt, og her gik medarbejderne på frivillig ferie, så vi kunne undgå fyringer.

Det er også tillidsrepræsentant Carsten Hjorths opfattelse, at den tætte dialog mellem kollegerne og ledelsen gavner sammenholdet under Covid-19-krisen.

- Det er betryggende, at vi har en struktur, som er tilpasset situationen, hvor vi som medarbejderrepræsentanter har en tæt dialog med ledelsen, siger Carsten Hjorth.

Stærkt sammenhold i branchen

Hos Fødevareforbundet NNF glæder forhandlingssekretær Karl Ovesen sig over, at det har været muligt at indgå aftaler og være på forkant med følgevirkningerne af Covid-19:

- Heldigvis har alle parter fra starten været indstillede på at gøre alt, hvad der skal til for at få branchen bedst muligt gennem krisen. Arbejdsgiverne bidrog med en yderst fair behandling af medarbejderne, og fra lønmodtagersiden har vi sikret, at der har været den nødvendige fleksibilitet i arbejdsstyrken, forklarer han, og fortsætter:

Det viser det sammenhold, der langt hen ad vejen kendetegner mejeribranchen, på trods af vores dagligdags "bryderier".