Gult hårnet skal sikre en god start
Tillidsrepræsentant Vagn Olesen har været på Danish Crowns slagteri i Herning i 44 år. Men mange af hans kolleger har langt kortere anciennitet, og med 200 ansatte er der hele tiden en vis udskiftning i medarbejderstaben.
Når der arbejdes på højtryk, er det en fordel nemt at kunne kende forskel på de garvede og erfarne kolleger, og dem der måske kan få brug for lidt ekstra hjælp.
- Jeg vil ikke risikere, at nogen får en dårlig start, fordi de ikke får dem hjælp, de behøver. Derfor er de farvede hårnet en stor fordel for mig.
Derfor har de erfarne kolleger et hvidt hårnet på, nye kolleger har gult hårnet og arbejdsmiljørepræsentanter bærer rødt hårnet.
Farvekoderne virker
Vagn Olesen bruger hårnettene som pejlemærke i forhold til, hvilke kolleger, der har brug for hjælp:
- Den anden dag så jeg en kollega med gult hårnet, som var helt forvirret. Han skulle finde sit skab og var faret vild. Så hjælper jeg ham naturligvis, fortæller Vagn Olesen.
Det er vigtigt for ham at gøre det så rart som muligt for kollegerne, når de er på arbejde.
- Jeg vil ikke risikere, at nogen får en dårlig start, fordi de ikke får dem hjælp, de behøver. Derfor er de farvede hårnet en stor fordel for mig.
Hjælp til de gule hårnet
En af Vagns kollegaer Sanni Sørensen, som står ved en maskine og holder øje med, at tarmen om medisterpølsen ikke sprænger, bærer gult hårnet.
- Jeg synes, det er rigtig rart, at alle ved, jeg er ny. Jeg har brug for at vide, hvem jeg kan spørge, når jeg bliver i tvivl om noget, fortæller Sanni Sørensen, der har været på Danish Crown i to måneder efter at have passet grise i landbruget.
- Jeg skal lige vænne mig til, at jeg før passede på grisene og nu står her og laver dem til mad. Men jeg kan bedre lide at være her. Jeg løfter ikke så tungt, og jeg synes, her er rart at være, siger hun.
Ingen skal føle sig forkerte, hvis de laver fejl
Også Djuna Veje, der står i etikette-afdelingen, bærer gult hårnet. Hun sørger for, at pakkerne med medisterpølse får de rigtige etiketter på alt efter, hvilken type gris og ingredienser, der er i pakken, og prisen.
- Det er svært, og der kan tit gå noget galt, så man skal lære at bevare roen, siger hun.
Derfor er oplæringen en væsentlig opgave i afdelingen – alligevel kan det ikke undgås, at der en gang imellem sker fejl. Og så er det vigtigt at bakke op, fastslår Vagn Olesen:
- Ingen skal føle sig forkerte, hvis de laver fejl. Vi fortæller de nye om og om igen, at de skal øve sig i ikke at lade det gå dem på, hvis de sætter maskineriet i stå, siger han.