Jeg mener

Blå blok kan takke sig selv for Arne-pensionen

Hvis efterlønnen ikke var blevet smadret til ukendelighed, og hvis vi i Danmark ikke havde haft Europas højeste pensionsalder, så var der ikke et behov for at give dem med det længste og hårdeste arbejdsliv ret til tidlig pension. De borgerlige partier kan derfor takke sig selv for, at ret til tidlig pension nu findes.
Lyt til debatindlægget
0:00

Glem jeres drømme om at fjerne den tidligere pension. Venstre og Konservative burde i stedet gå i tænkeboks og finde løsninger, som gør Arne-pensionen overflødig.

Når mennesker vælger at tage imod tidlig pension, er det jo tydeligt for de fleste at det ikke er af lyst, men fordi kroppen siger fra, eller ganske enkelt fordi de ikke kan holde til mere. Arne-pensionen er en mulighed for at forlade arbejdslivet med værdigheden i behold. Det er ikke unge, spændstige medarbejdere, der forlader arbejdsmarkedet efter 42, 43 og 44 med hårdt fysisk arbejde. Tværtimod.

Budskabet til de borgerlige partier er derfor: Skab et arbejdsmarked, hvor medarbejderne ikke nedslides. Skab et arbejdsmarked, hvor seniorordninger får medarbejderne til at blive på arbejdspladsen af lyst og ikke ved tvang. Nøglen til succes ligger i sunde arbejdspladser med et godt arbejdsmiljø.

Hvis de borgerlige partier vil hjælpe arbejdsgiverne med at sikre arbejdskraft, så er løsningen at give chancen til de mange unge, der endnu ikke har fået en plads på arbejdsmarkedet. Mange virksomheder har set fidusen i en aktiv ungeindsats, men alt for mange har endnu ikke taget ansvar.

Budskabet til de borgerlige partier er derfor: Skab et arbejdsmarked, hvor medarbejderne ikke nedslides. Skab et arbejdsmarked, hvor seniorordninger får medarbejderne til at blive på arbejdspladsen af lyst og ikke ved tvang.
- Flemming Hansen, Fødevareforbundet NNF Østjylland

Så længe samfundet accepterer, at arbejdspladser slider folk i stykker, skal en værdig tilbagetrækning være en rettighed. Arne-pensionen er en værdig afslutning på arbejdslivet for de mange nedslidte, der gennem årtier har ydet deres til samfundet. Det er deres mulighed for at få et værdigt seniorliv.

Når næsten 30.000 allerede har søgt om at få ret til tidlig pension, så sender det et vink med en vognstang til de borgerlige partier. I stedet for at droppe Arne-pension, bør de medvirke til at udvikle den. Hav fokus på mennesket - ikke excelark og skattelettelser.