Foto af Rune Evensen
Det ku' ske for dig

Benjamin var ved gå glip af 12.000 kr.

Har du tjek på, om du får den rigtige løn? Bagerlærling Benjamin Hansen var ved at gå glip af 12.000 kroner, men et løntjek lavet af Fødevareforbundet NNF afslørede, at han fik en for lav en timeløn. Han opfordrer andre lærlinge til også at få tjekket deres lønsedler.
Lyt til artiklen: Benjamin var ved gå glip af 12.000 kr.
0:00

Næsten 12.000 kroner. Så mange penge manglede bagerlærling Benjamin Hansen at få udbetalt fra sin læreplads. Det stod klart, efter Benjamin fik lavet et løntjek af Fødevareforbundet NNF.

– Jeg blev lidt chokeret, for det var ret mange penge, som jeg ikke havde fået, siger 21-årige Benjamin Hansen.

Det var bageriets to andre lærlinge, som begyndte at undre sig over deres lønsedler. Den ene måned fik hende med kortest anciennitet mere i løn end hende med længst anciennitet.

Jeg blev lidt chokeret, for det var ret mange penge, som jeg ikke havde fået.
- Benjamin Hansen, bagerlærling

Mønsteret var det samme måneden efter, og de to lærlinge kontaktede derfor Fødevareforbundet NNF og bad om at få lavet et løntjek. Samtidig tog de fat i Benjamin og opfordrede ham til også at få tjekket sine lønsedler:

– Det var sødt af dem at sige det til mig, ellers havde jeg ikke fundet ud af det. Jeg havde ikke tænkt over det inden, for jeg fik nogenlunde den samme løn hver måned, siger Benjamin Hansen og fortsætter:

– Jeg troede, at jeg fik den rigtige timeløn ud fra de løntrin, der er, men jeg var ikke klar over, hvad den rigtige timeløn er. Jeg vidste også godt, at jeg fik pension, men jeg anede ikke, hvor meget det skulle være.

Lav timeløn fører til højt beløb

I Fødevareforbundet NNF tog faglig konsulent på butiksområdet Kasper Vincent imod alle lønsedlerne, og han kunne straks se, at noget var galt:

– Benjamin og de to andre lærlinge fik en for lav timeløn i forhold til, hvornår de hver især var startet i lære. Hvis timelønnen er forkert, er overtidsbetaling, feriepenge, særlig opsparing og pension også forkert, for det udregnes alt sammen på baggrund af timelønnen, forklarer Kasper Vincent og tilføjer:

– Så hvis timelønnen er for lav, kan det hurtigt blive et stort beløb, man mangler.

Hvis timelønnen er for lav, kan det hurtigt blive et stort beløb, man mangler.
- Kasper Vincent, faglig konsulent i Fødevareforbundet NNF

Efter at have gennemgået Benjamin og de to andre lærlinges lønsedler, tilbød Kasper Vincent at tage snakken med arbejdsgiver for dem.

– Nogen har selv lyst til at tale med arbejdsgiver, og andre synes, det er rart, at vi gør det for dem. Jeg aftalte med Benjamin og de to andre, at jeg tog fat i deres arbejdsgiver på vegne af dem alle tre, fordi de allerede havde forsøgt at tale med vedkommende uden held, siger Kasper Vincent og fortsætter:

– Vi var ikke helt enige, så det tog noget tid, før vi kunne indgå en aftale.

Nemt at få lavet et løntjek

Benjamin har nu fået sine penge, og han er glad for den hjælp, han fik – både fra Fødevareforbundet NNF og fra de to andre lærlinge.

– Hvis ikke, jeg havde fået hintet fra de to andre lærlinge eller hjælpen fra Kasper, så havde jeg ikke set noget til de penge. Det har gjort en stor forskel, at jeg var medlem af fagforeningen. Jeg har fået god hjælp, som jeg ikke ville have fået ellers, siger Benjamin og fortsætter:

– Det var faktisk ret nemt at sende lønsedlerne ind til tjek. Når jeg er udlært, regner jeg med at få tjekket dem igen. Det vil jeg også anbefale andre lærlinge at gøre.

Vi opfordrer altid vores medlemmer til at kontakte os og få lavet et løntjek, så de er på den sidste sikre.
- Kasper Vincent, faglig konsulent i Fødevareforbundet NNF

Det her skal du holde øje med på din lønseddel:

Er din timeløn korrekt, og passer antallet af arbejdstimer?
Får du de tillæg, du skal have, hvis du fx har skæve arbejdstider eller weekendarbejde?
Bliver der indbetalt til din pension? Det kan du se på din lønseddel, men du kan også tjekke hos dit pensionsselskab.
Får du feriepenge? Det skal altid fremgå af din lønseddel, hvor meget du har sparet op til at holde ferie for.
Er der styr på fritvalg eller feriefridage? Mange medlemmer har ifølge deres overenskomst ret til en fritvalgskonto.Det skal fremgå af din lønseddel, hvor stort dit fritvalgstillæg er.
Har du ikke en fritvalgskonto, opsparer du feriefridage. De skal også fremgå af lønsedlen.

Gode råd

Tag et billede af din arbejdsplan, når du får den.

Skriv dine arbejdstimer ned i en kalender eller et hæfte, du kan hente i din lokale afdeling.

Har du haft overarbejde, så skriv også de timer ned i kalenderen.

Er du i tvivl, og har du spørgsmål, så kontakt Fødevareforbundet NNF på tlf.: 38187272 eller mail: nnf@nnf.dk