Foto af Adobe Stock
Medlemsinfo

Alka: Julen spreder god stemning – og brandfare

Vintermånederne er det tidspunkt på året, hvor der opstår allerflest ildebrande med tilhørende brandskader i danskernes hjem. Med den særlige forbundsindboforsikring fra Alka er medlemmer af Fødevareforbundet NNF dog godt dækket.
Lyt til artiklen: Alka: Julen spreder god stemning – og brandfare
0:00
Adventskrans med stearinlys
Adventskrans med stearinlys

Vi er nu på den tid af året, som mange imødeser allermest: Julen.

Snart vil den stå på god mad, gaver, dans om juletræet og masser af tid sammen med dem, vi holder allermest af. Julen er med andre ord noget, som vi forbinder med glæde, varme og spænding.

Men juletiden kan blive lige spændende og hed nok. For faktisk er vintermånederne også det tidspunkt på året, hvor man ser allerflest opståede ildebrande og dertilhørende brandskader i danskernes hjem.

Ifølge tal fra Beredskabsstyrelsen opstår der således hvert år 60.000 brande i private hjem, som folk selv formår at slukke uden at tilkalde brandvæsenet.

Pas på stearinlys og håndsprit

Mange udrykninger til brand i private hjem i vintermånederne kan tilskrives jul og nytårsaften. Fx i form af stearinlys, der får fat i grangrenene på juletræet eller i adventskransen.

Coronatiden har ikke gjort det bedre. Mange har håndsprit stående fremme, men håndsprit er brandfarlig, Man skal derfor være opmærksom på at holde den i god afstand til levende lys og ild.

Også i køkkenet kan der opstå brand. At stå for julemaden kan være hektisk og stressende, og det er ikke unormalt, at der opstår brand i køkkenet, fordi man har glemt at slukke for et blus, eller tage småkagerne ud af ovnen i tide. 

Beredskabsstyrelsen opfordrer derfor til, at man tager sine forholdsregler:

- Vær ekstra opmærksom på brandfarer her i juletiden. Læg eksempelvis aldrig ting fra dig på komfuret, bliv i køkkenet, når du tilbereder mad, og sluk levende lys, når du forlader et lokale. Håndsprit er stadig et element i vores hverdag, som vi skal være opmærksomme på. Håndsprit er en meget brændbar væske – så husk endelig at stille håndspritten langt fra de levende lys, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

Beredskabsstyrelsens gode råd til en sikker jul:

  • Gå aldrig fra levende lys og hold dem på afstand af gardiner, håndsprit og andet brandbart.
  • Bliv i køkkenet når du tilbereder mad på komfuret.
  • Læg aldrig brandbare ting fra dig på komfuret.
  • Hav altid vand i nærheden, når du tænder de levende lys
  • Test dine røgalarmer

Kilde: Beredskabsstyrelsen