Jeg mener

Wehlast: Danske Svineproducenters nye formand har fat i den lange ende

Formanden for Danske Svineproducenter vil droppe eksport af grise og lægge sin produktion om til full line. Den beslutning høster roser af forbundsformand for Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast.
Smågrise genre grise
Smågrise genre grise

Jeppe Bloch Nielsen, der er formand for Danske Svineproducenter, fortæller til Agriwatch, at han planlægger at droppe produktion af smågrise til eksport og i stedet satse på slagtesvineproduktion:

- Vi vil gerne være full line. Jeg tror på, det er bedst og mindst sårbart. Det er planen på sigt, men det kan godt være, der går fem år eller 10 år. Det handler om mulighederne, siger Jeppe Bloch Nielsen til AgriWatch [kræver abonnement].

Dermed gør han lige præcis det, vi i Fødevareforbundet NNF i årevis har opfordret svineproducenterne til at gøre.

FAKTA: Hvad betyder full line?

Full line-begrebet dækker over, at en svineproducent råder over alle produktionsled fra sohold til slagtesvinestald og kan fede alle sine svin op til slagtning.

En udmelding, vi har ventet i årevis på

Der er for mig at se rigtig god fornuft i at opgive det kortsigtede smågriseeventyr.

Jeg ved godt, at det i årevis har været en god forretning for de danske svineproducenter at producere mange millioner af smågrise blot for at sætte dem på lastvogne og køre dem til udlandet. Men det har aldrig været godt for det danske samfund, at de mange danskfødte grise ikke får lov til at blive i Danmark og give arbejde til danske slagteriarbejdere.

Desværre er udviklingen kun gået i den retning, og vi har år for år set antallet af slagtninger på de danske slagterier falde, mens antallet af smågrise, der bliver kørt til udlandet, er steget.

Vi har i Fødevareforbundet NNF forgæves forsøgt at råbe både svineprocenter og politikere op, og derfor håber jeg, at Jeppe Bloch Nielsens udmelding kan blive et vendepunkt.

Jeg ser gerne, at vi senest i 2030 ikke længere sender millioner af grise til udlandet hvert år. Hvis det mål skal nås, skal flere ansvarsfulde og fornuftige svineproducenter følge i Jeppe Bloch Nielsens fodspor og omlægge deres produktion.
- Ole Wehlast, forbundsformand for Fødevareforbundet NNF

Senest i 2030 skal det være slut med eksport af smågrise

I artiklen hos Agriwatch lægger Jeppe Bloch Nielsen ikke skjul på, at omlægningen fra smågriseproduktion til en full line-produktion tager tid. Og det, tror jeg, er en vigtig pointe.

Når vi i Fødevareforbundet NNF opfordrer smågriseproducenterne til at satse på danske slagtegrise i stedet for smågrise til eksport, så er det ikke en omstilling, der kan klares natten over. Det tager tid – men jo længere tid, det tager, inden smågriseeksportørerne tager beslutningen, jo længere tid varer det, før vi kan se en stigning i antallet af slagtninger på de danske slagterier.

Jeg ser gerne, at vi senest i 2030 ikke længere sender millioner af grise til udlandet hvert år. Hvis det mål skal nås, skal flere ansvarsfulde og fornuftige svineproducenter følge i Jeppe Bloch Nielsens fodspor og omlægge deres produktion.

Derfor er det en helt utrolig positiv beslutning, som Jeppe Bloch Nielsen har truffet – og jeg håber, at andre lader sig inspirere af ham.