Nyhed

Wehlast: Den grønne omstilling må ikke koste arbejdspladser

Regeringens forhandlingsudspil til en kommende landbrugsaftale peger i den rigtige retning. Og efter de politiske forhandlinger kan det blive endnu bedre, lyder reaktionen på dagens udspil fra Fødevareforbundet NNF.
Holsted Pakkeri Genre
Holsted Pakkeri Genre

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har i dag fremlagt regeringens længe ventede forhandlingsudspil til en kommende landbrugsaftale. Aftalen skal sikre, at landbruget kan leve op til kravene om en CO2-reduktion frem mod 2030.

Det har været vigtigt for mig at få forklaret politikerne, at spørgsmålet om en ny landbrugsaftale også handler om arbejdspladser.
- Ole Wehlast, forbundsformand for Fødevareforbundet NNF

I Fødevareforbundet NNF har forbundsformand Ole Wehlast fulgt det indledende arbejde med udspillet tæt:

- Det er jo ingen hemmelighed, at en meget stor del af medlemmerne af Fødevareforbundet NNF er afhængige af en stærk landbrugsproduktion. Uden et stærkt landbrug, der danner grundlag for fødevareproduktionen, har de ikke et job, siger Ole Wehlast og fortsætter:

- Derfor har det også været vigtigt for mig at få forklaret politikerne, at spørgsmålet om en ny landbrugsaftale også handler om arbejdspladser. Og det vel at mærke i de områder af Danmark, hvor ledige jobs ikke hænger på træerne.

Det tegner godt for den kommende aftale, at regeringen har forståelse for, at fødevareproduktion ikke kun handler om klima og CO2-udslip, men også om almindelige danskeres arbejdspladser.
- Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF

Ole Wehlast glæder sig derfor over, at fødevareministeren i sin præsentation af udspillet helt konkret nævnte de bekymringer, som blandt andet slagteriarbejdere har for deres jobsikkerhed:

- Det tegner godt for den kommende aftale, at regeringen har forståelse for, at fødevareproduktion ikke kun handler om klima og CO2-udslip, men også om almindelige danskeres arbejdspladser.

Husk at inddrage lønmodtagerne

Regeringens udspil er blevet mødt med kritik fra flere aktører, men det bekymrer ikke Ole Wehlast:

- Vi har hele tiden været opmærksomme på, at en ny landbrugsaftale, der skal sikre en grøn omstilling, vil udfordre nogle. Sådan vil det altid være, når noget skal laves om. Men jeg tror faktisk, at langt de fleste er indstillede på at tænke og agere anderledes for derved at sikre, at vi vender udviklingen og skaber en mere klimavenlig fødevareproduktion.

Vi spiller os gerne på banen og bidrager til, at arbejdet med den grønne omstilling, bliver en gevinst for det danske arbejdsmarked.
- Ole Wehlast, forbundsformand for Fødevareforbundet NNF

Han peger på, at blandt andet den teknologiske udvikling, som regeringen satser stort på i forbindelse med den grønne omstilling, fordrer, at lønmodtagerne bliver inddraget i arbejdet med at udvikle og implementere de nye teknologier.

- Vi spiller os gerne på banen og bidrager til, at arbejdet med den grønne omstilling, bliver en gevinst for det danske arbejdsmarked, siger Ole Wehlast.

Målet må være en bred aftale

Når partierne sætter sig til forhandlingsbordet, er det helt afgørende, at så mange af dem som muligt bliver siddende helt indtil, at en ny aftale skal underskrives.

En bred aftale er målet, slår Ole Wehlast fast:

- Det her område har brug for langsigtede løsninger, så udviklingen er stabil og forudselig. Vi kan ikke leve med, at planer og strategier bliver ændret, hver gang statsministerposten får en ny farve. Landbrugspolitik i almindelighed og klimatilpasninger i særdeleshed, kræver, at vi tager det lange lys på og sætter ind med det lange seje træk.

Jeg hæfter mig ved, at regeringen selv understreger, at omstillingen af dansk landbrug skal ske i et tæt samarbejde med erhvervet, den finansielle sektor og lønmodtagerne.
- Ole Wehlast, forbundsformand for Fødevareforbundet NNF

Til gengæld mener han også, at det udspil, regeringen har præsenteret i dag, netop lægger op til et bredt samarbejde om fremtidens langbrugspolitik:

- Jeg hæfter mig ved, at regeringen selv understreger, at omstillingen af dansk landbrug kræver stabile rammer, og at det skal ske i et tæt samarbejde med erhvervet, den finansielle sektor og lønmodtagerne. Det ser jeg som en sikkerhed for, at udmøntningen af en kommende aftale vil ske på en måde, der tager hensyn til de mange ensrettede - men også forskellige - holdninger og interesser, der er på spil, når vi taler landbrug, klima og fødevareproduktion.

Forhandlingerne om aftalen starter allerede torsdag den 29. april, og de første ti møder er sat i ministerens kalender.