Nyhed

Fødevareforbundet NNF og LandboNord: Bevar de nordjyske arbejdspladser

En bred politisk aftale om landbruget er nødvendig, hvis vi skal bevare arbejdspladser i Nordjylland. Sådan lyder opfordringen fra Fødevareforbundet NNF Nordjylland og LandboNord til politikerne på Christiansborg.
Svend Erik Andersen, afdelingsformand Fødevareforbundet NNF Nordjylland
Svend Erik Andersen, afdelingsformand Fødevareforbundet NNF Nordjylland

Fødevareforbundet NNF Nordjylland og LandboNord opfordrer til, at politikerne i forhandlingerne om den nye Landbrugspakke husker på, at man i Nordjylland allerede har mærket konsekvenserne i forhold til færre arbejdspladser.

Det skyldes blandet andet Brexit, som har medført at flere fiskeriarbejdspladser er gået tabt og nedlukningen af minkerhvervet, som også kostede mange arbejdspladser i Nordjylland.

- Vi ved, at Folketingets partier ønsker udvikling i hele Danmark, og skal det lykkes, skal der være arbejdspladser at få i Nordjylland. Alternativet er mangel på tilflyttere og en stagnerende landsdel. Derfor vil i fællesskab appellere til, at Folketinget i forhandlingerne om rammerne for fremtidens landbrug, tænker på konsekvenserne for de nordjyske arbejdspladser, står der i pressemeddelelse, der er gengivet i Maskinbladet.

Vigtigt at sikre råvaregrundlaget

Et eksempel er slagteriet i Sæby, som er en af Nordjyllands store arbejdspladser. Her lykkedes det at bevare vigtige arbejdspladser fordi der var mulighed for og vilje til at gøre det.

- For nogle år siden gik vi i Fødevareforbundet NNF sammen med Frederikshavns Kommune, Danish Crown, og LandboNord for at skaffe råvaregrundlag til slagteriet i Sæby. Det arbejde lykkedes vi med, så vi kunne bevare arbejdspladserne - ikke blot i Sæby, men også i alle de andre følgeerhverv, som er afhængige af produktionen. Derfor håber vi, at politikerne i forhandlingerne tænker på vigtigheden af, at vi kan bibeholde råvaregrundlaget, afdelingsformand for Fødevareforbundet NNF Nordjylland, Svend Erik Andersen.

Fødevareforbundet NNF og LandboNord ønsker først og fremmest en bred aftale, så den enkelte virksomhed og landbrug kan tilpasse sig de langsigtede krav, der forhåbentlig kommer med i en bred aftale. Hvis det ender med en smal aftale, så risikerer man, at rammevilkårene bliver ændret fra tid til anden, og det bliver uoverskueligt at finansiere eller drive landbrugsrelateret virksomhed, skriver de.

- Det er vigtigt for erhvervets arbejdspladser, at landbrugsaftalen bliver bred og udviklende i stedet for en smal og afviklende. Det vil sikre, at vi her i Vandkants-Danmark får mulighed for at udvikle nye og grønne arbejdspladser - samtidig med at vi forbedrer et af verdens i forvejen mest klimavenlige landbrug. På den måde skaber vi arbejdspladser og udvikler Nordjylland og Danmark i en positiv og fremtidssikret retning, siger formand for LandboNord, Niels Vestergaard Salling.

Alt i alt ønsker de sammen en bred og langsigtet aftale, der giver arbejdsro, sikrer og udvikler de nordjyske arbejdspladser i en grøn retning og dermed beholder arbejdspladserne i Nordjylland og Danmark.