Nyhed

A-kassen: Hvad betyder den nye ferielov for dig, som er ledig?

Den 1. september trådte den nye ferielov i kraft, men hvad betyder den for dig, som er ledig? Det svarer Fødevareforbundet NNF’s a-kasse på her.
Genrebillede: Efterår
Genrebillede: Efterår

Den nye ferielov trådte i kraft den 1. september, men hvad skal du være opmærksom på, hvis du er ledig? Det svarer Fødevareforbundet NNF's a-kasse på her, og ellers er du altid velkommen til at kontakte os på tlf.: 38 18 72 72.

Hvordan optjener jeg feriedage, når jeg er ledig?

Du optjener dage med feriedagpenge i perioden fra den 1. september til 31. august året efter. Afholdelsesperioden er fra den 1. oktober til 31. december året efter.

Det betyder, at du allerede 1. oktober kan afholde de dage, du har optjent i september. Du kan også ’spare sammen’ over flere måneder og afholde længere ferieperioder.

Hvor mange feriedage optjener jeg, hvis jeg er fuldt ledig?

Fra 1. september 2020 optjener du dage med feriedagpenge løbende. Er du fuldt ledig, optjener du 2,08 dage pr. måned.

Hvad hvis jeg arbejder på nedsat tid?

Arbejder du på nedsat tid og får supplerende dagpenge, optjener du både dage med feriedagpenge hos a-kassen og feriedage hos din arbejdsgiver.

A-kassen beregner dage med feriedagpenge ud fra det beløb, som du har fået udbetalt i dagpenge den pågældende måned.

Hos din arbejdsgiver optjener du også feriegodtgørelse for de løntimer, som du har haft.

Kan jeg holde efterårsferie?

Inden efterårsferien har du kun optjent to dage med feriedagpenge. Hvis du gerne vil holde fem dages efterårsferie, har du to muligheder:

To dage udbetalt i oktober og tre dage udbetalt i december:

Enten kan du i oktober søge a-kassen om de to dage med feriedagpenge, som du har optjent i september. Du skal skrive fem feriedage på dit dagpengekort for oktober, og du vil blive modregnet de tre feriedage, som du endnu ikke har optjent.

I december kan du søge a-kassen om at få udbetalt de sidste tre feriedage, som du har optjent til den tid.

Fem dage udbetalt i december:

Eller også kan du vente med at ansøge a-kassen om de fem dage med feriedagpenge til december, hvor du som fuldt ledig har optjent ret til seks dage med feriedagpenge.

Venter du til december, skal du huske at skrive de fem feriedage på dit dagpengekort for oktober. Du vil blive modregnet de fem feriedage i oktober måneds udbetaling af dagpenge, til gengæld vil du få dem udbetalt i december, når du har søgt om dem.

Husk også altid at give Jobcenteret besked 14 dage før, du gerne vil holde ferie.

Hvornår skal jeg senest have holdt mine dage med feriedagpenge?

Senest den 31. december 2021 skal du have afholdt alle dine dage med feriedagpenge. Har du optjent ferie hos din arbejdsgiver, skal du holde den, inden du kan holde ferie med feriedagpenge.