Foto af Henrik Bjerg
Det ku' ske for dig

Karen følte sig snydt, da hun ikke fik overtidsbetaling i påsken

Da lukkeloven blev suspenderet i påsken, tilbød delikatesseelev Karen Udengaard at arbejde skærtorsdag og 1. påskedag. Hun troede, hun fik dobbelt løn for de to dage, men det var Coop ikke enig i.
Karen Udengaard følte sig snydt, da hun tilbød at arbejde i påsken, men ikke fik ovrtidsbetaling.
Karen Udengaard følte sig snydt, da hun tilbød at arbejde i påsken, men ikke fik ovrtidsbetaling.

Fire uger efter, at statsminister Mette Frederiksen lukker Danmark ned på grund af coronavirus, står påsken for døren. Men det bliver en meget anderledes påske. Alle påskefrokoster er aflyst på grund af coronavirus, og danskerne opfordres til at blive hjemme.

Men det er ikke alle, der skal blive hjemme. Flere butiksansatte skal pludselig på arbejde skærtorsdag og 1. påskedag, hvor de ellers plejer at have fri. Regeringen suspenderer nemlig lukkeloven i påsken for at sprede handlen ud over flere dage og mindske risikoen for smittespredning.

En af dem, som skal arbejde i påsken, er 53-årige Karen Udengaard, der er delikatesseelev i Coop.

– Jeg skulle i forvejen på arbejde om lørdagen og havde ingen planer i påsken. Så jeg tilbød min mester, at jeg kunne tage begge vagter. Mine forældre har været selvstændige, så jeg ved, hvad det betyder, når medarbejdere tilbyder at hjælpe, siger Karen Udengaard.

Men Karens tilbud om hjælp ender i en strid med Coop om overtidsbetaling.

Dobbelt løn for overarbejde

Coop skal ifølge overenskomsten varsle medarbejderne fire uger før, hvis der er ændringer i arbejdsplanen, ellers har medarbejderne ret til 100% overtidsbetaling – altså dobbelt løn. Da lukkeloven bliver suspenderet, er der mindre end 14 dage til påsken. Det betyder, at Coop skal betale 100% overtidsbetaling til medarbejderne for skærtorsdag og 1. påskedag.

Karen bliver derfor noget overrasket, da hun modtager sin lønseddel i slutningen af april og kun har fået søn- og helligdagstillæg for de to helligdage.

– Det kunne det ikke være rigtigt, at jeg kun fik weekendtillæg, når jeg trådte til og hjalp. Jeg følte, at de snød mig for to dages overtidsbetaling, siger Karen Udengaard.

Men sådan ser Coop ikke på det. Fordi Karen selv har sagt ja til at arbejde, mener Coop ikke, at hun har ret til overtidsbetaling skærtorsdag og 1. påskedag.

Kommentar fra Coop:

Medarbejdere har ikke krav på overarbejdsbetaling, når medarbejdere ikke varsles på overarbejde.

Denne sag adskiller sig ikke fra en sag, hvor en kollega er syg, og man tager en vagt eller bytter sig til en vagt. I den situation får man heller ikke overarbejdsbetaling, siger advokat Pernille Grenaae, Coop HR Jura.

Vil have tingene på skrift en anden gang

Karen kontakter sin tillidsrepræsentant, og i Fødevareforbundet NNF kommer forhandlingssekretær for butiksområdet, Mette Bisgaard Larsen, på sagen. Hun er ikke enig i Coops tolkning af overenskomsten:

– Når ændring af arbejdstiden ikke er varslet korrekt, har medarbejderen ifølge overenskomsten ret til overtidsbetaling. Den ret gælder også, hvis man selv har sagt ja til at arbejde. Karen var fleksibel over for sin arbejdsgiver, men derfor skal hun stadig have det, hun har krav på, siger Mette Bisgaard Larsen.

Selv om Fødevareforbundet NNF og Coop er uenige om tolkningen af overenskomsten, samarbejder de og kommer frem til et forlig på 1.400 kroner. Det vælger Karen at takke ja til:

– Jeg skulle have haft lidt mere, men det var ikke sikkert, at jeg kunne få det, hvis vi gik videre med sagen i retten, siger Karen Udengaard.

Selv om Karen nu har fået sine penge, skal Coop skal ikke regne med, at hun tilbyder sin hjælp igen:

– En anden gang vil jeg have på skrift, at jeg er tvunget på arbejde, så jeg er sikker på at få mine penge, siger Karen Udengaard.

Derfor blev lukkeloven suspenderet i påsken

Efter statsminister Mette Frederiksens nedlukning af Danmark i marts ønskede Salling Group (Bilka, Føtex og Netto) at suspendere lukkeloven i påsken for at sprede handlen ud over flere dage og mindske risikoen for smittespredning af corona-virus. Lukkeloven dikterer ellers, at de butikker skal holde lukket alle fire helligdage i påsken. Regeringen valgte at dispensere midlertidigt for lukkeloven, og det gav hele dagligvarehandlen mulighed for at holde åbent skærtorsdag og 1. påskedag.