Jeg mener

Vi skal retfærdigt gennem krisen

Debatindlæg: Hvordan sikrer vi, at der er penge til pædagoger og ældrepleje? Hvordan understøtter vi danskernes arbejdspladser og hjælper de ledige godt videre? Hvordan får vi sat gang i økonomien i en krisetid?

Af: Peder Pedersen, afdelingsformand for Fødevareforbundet NNF Sydjylland, Anders Kronborg MF (S) og Jakob Lykke, formand for 3F Transport Esbjerg,

De spørgsmål er omdrejningspunktet for forhandlingerne om finansloven, som finder sted i denne tid. Det er værd at følge med i, for det handler om din, min og vores hverdag. Og der er meget forskellige prioriteringer ved forhandlingsbordet. Mens Socialdemokratiet vil holde hånden under danskernes arbejdspladser og sikre midler til børn og ældre, så vil Venstre hente udenlandsk arbejdskraft og afskaffe retten til tidlig pension for dem, der har knoklet hele livet og bidraget til vores samfund. Man må sige, at der er store forskelle i dansk politik.

For regeringen og Socialdemokratiet er det afgørende, at Danmark kommer bedst muligt gennem krisen. Rigtig mange danskere har allerede mistet deres arbejde, og mange frygter for fremtiden. Derfor har finansministeren bragt forslag om en grøn genstart til forhandlingsbordet: Omstilling af virksomheder, omskoling og opkvalificering af lønmodtagere, udvidelse af bolig-jobordning og en eksportpakke på 500 mio. kr. Der skal gang i hjulene, så vi holder hånden under virksomheder og arbejdspladser.

Venstres svar på krisen er derimod at lette adgangen for udenlandsk arbejdskraft. Vi står i en situation, hvor over 136.000 danskere står uden job. Var det mon ikke bedre at opkvalificere de ledige, så de får de kompetencer, virksomhederne efterspørger? Det var netop regeringens formål, da man tidligere på året gjorde det muligt for ufaglærte ledige at modtage 110 procent dagpenge på erhvervsuddannelser inden for fag med gode jobmuligheder.

Men helt skævt bliver det, når Venstre præsenterer, hvem der skal betale regningen: Dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, og som går på arbejde med pilleglasset i baglommen. Venstre vil nemlig tilbagerullen retten til tidlig pension. Det betyder, at dem, der har knoklet med hårdt fysisk arbejde siden teenageårene bare skal fortsætte. Det er uholdbart, uværdigt og uretfærdigt.

Al politik handler om prioriteringer – pengene kan kun bruges en gang. Vi vælger at bruge dem på vækst og velfærd.