Nyhed

Slut med slavelignende forhold for slagteriarbejdere i Tyskland

Fra 1. januar 2021 er det ikke længere tilladt for tyske slagterier at bruge såkaldt kolonnearbejdskraft. En kæmpe sejr for europæiske lønmodtagere, lyder kommentaren fra Fødevareforbundet NNF.

I næsten to årtier har den tyske kødindustri kunnet slagte og forarbejde kød langt billigere, end man har kunnet i Danmark og i de andre tyske nabolande.

Det skyldes i høj grad, at man i den tyske kødindustri har gjort brug af kolonnearbejdskraft. Altså billig østeuropæisk arbejdskraft, der ikke er ansat direkte af slagterierne, men af forskellige underleverandører:

– Dermed har den tyske kødindustri kunnet presse omkostningerne helt i bund. Ved at ”tilbyde” fattige østeuropæere at få arbejde i Tyskland til en løn, der godt nok er bedre end den, de kunne tjene hjemme i Bulgarien, Rumænien eller Polen, men som ligger langt under det generelle tyske og vesteuropæiske lønniveau, har tyskerne smadret den europæiske kødindustri. Det har været et race mod bunden, og det har været modbydeligt at overvære, fortæller Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF.

Brugen af kolonnearbejdskraft har presset den danske kødindustri og særligt svinesektoren hårdt. De lave slagteriomkostninger i Tyskland har ad flere omgange, fået Danish Crown til at nedlægge danske slagterier og opkøbe og udvide tyske slagterier.

Samtidig har de højere tyske noteringer på grisekød fået danske slagtegriseproducenter til omlægge deres produktion fra slagtegrise til smågrise beregnet til eksport.

Det her har vi kæmpet for siden østudvidelsen for alvor slog igennem i starten af 00’erne. Det er en kæmpe sejr.
- Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF

Slut med kolonnearbejdskraft

Men det kan alt sammen være slut nu.

Fra den 1. januar bliver det nemlig forbudt at bruge kolonnearbejdere på slagterierne. Tyske og udenlandske slagteriarbejdere skal ansættes på kontrakt, der skal følge de aftalte løn- og ansættelsesforhold. Kun maksimalt 8 procent af de beskæftigede må være løsarbejdere, og de skal vel at mærke have samme løn- og ansættelsesvilkår som resten af medarbejderne. Samtidig forøger de tyske myndigheder kontrollen med den tyske kødindustri. Og er der snyd, bliver bøderne fordoblet.

– Det er en kæmpestor sejr. Selvfølgelig først og fremmest for de tyske slagteriarbejdere – uanset om de rent faktisk kommer fra Tyskland eller fra andre europæiske lande Men det er også en stor sejr for Tysklands nabolande, der ikke længere skal vælge mellem to onder: følge Tyskland i racet mod bunden eller acceptere tab af arbejdspladser. Det her har vi kæmpet for siden østudvidelsen for alvor slog igennem i starten af 00’erne. Det er en kæmpe sejr, konstaterer Jim Jensen.

Covid19-udbrud banede vejen

At det lige præcis er nu, at de tyske myndigheder har besluttet at sætte ind mod de horrible forhold på landets slagterier, skyldes den igangværende corona-pandemi, der har ramt den tyske kødindustri hårdt.

Tidligere på året måtte flere tyske slagterier lukke ned i længere perioder, fordi smitten med coronavirus kom helt ud af kontrol:

– Det stod klart, at en væsentlig årsag til, at smitten eksploderede netop der, var de kummerlige forhold, slagteriarbejderne i Tyskland levede under. Og det skabte naturligvis stor vrede og frustration blandt den tyske befolkning, at deres kommuner måtte lukke 100% ned, fordi der var virksomheder, der slet ikke havde styr på deres medarbejderes sundhed, forklarer Jim Jensen og fortsætter:

– Der er ikke kommet meget godt ud af coronasituationen, men lige akkurat her, har vi faktisk noget at takke cornavirussen for.

De nye regler træder i kraft den 1. januar 2021.