Jeg mener

Næstformand: Danish Crown-overskud er tiltrængt godt nyt for branchen

Danish Crowns rekordoverskud viser, at der på trods af udfordringer er grund til optimisme på branchens vegne, mener næstformand Jim Jensen.

Danish Crown har i dag præsenteret et rekordoverskud. Det lyder på mere end 2 mia. kr., hvoraf 1,6 mia. sendes direkte tilbage til ejerne. Det er på alle måder en god nyhed, for mens kritikken af det intensive danske landbrug fylder meget i debatten, så viser Danish Crowns resultat med al ønskelig tydelighed værdien af dele af landbruget: Landbruget skaber danske arbejdspladser og værdi til vores samfund.

Dagens nyhed fra Danish Crown viser også, at der også er masser af grund til optimisme for slagteribranchen. For den understreger, at branchen fortsat er stærk i Danmark. Denne styrke skyldes ikke mindst medarbejderne på slagterierne, der igen er trådt til, når udfordringerne har været størst.

Mens store dele af Danmark tidligere i år blev sendt hjem fra arbejde, stod de skulder ved skulder ved båndene og sørgede for, at Danish Crown fortsat kunne sende store mængder svinekød ud i verden. Selv da coronaen kom ind på slagterierne, kæmpede de videre for at holde produktionen i gang, hvor det kunne lade sig gøre. Og netop nu knokler de videre med masser af overarbejde for at komme den pukkel af udestående slagtninger til livs, som svinepestens indtog i Tyskland har skabt.

På grund af svinepesten i Tyskland kan de danske svinebønder ikke længere få de priser for smågrise på det tyske marked, som de er vant til. Derfor bliver flere grise nu opfedet og sendt til slagtning herhjemme. Det giver store udfordringer for Danish Crown, der gennem en årrække har sænket kapaciteten, da der ikke har været grise nok. Og svineproducenterne, der ejer koncernen, har krav på at kunne få deres grise slagtet – på trods af, at det er deres egen eksport af smågrise, der er skyld i den lavere kapacitet.

Lad dette derfor være starten på enden for den store eksport af smågrise. Jeg håber inderligt, at situationen overbeviser landmændene om, at det er uholdbart at løbe efter pengene på et tysk smågrisemarked, der kan vende så hurtigt. Stop smågriseeksporten og arbejd i stedet på at gøre den danske slagterindustri endnu stærkere. Så er det måske ikke sidste gang, at Danish Crown kan sende milliarder tilbage til deres ejere.